Türk Öğrencilerden Müthiş Buluşlar
Buluş 1 :
Doktora öğrencisi Alper Kızıltaş atık halılardan geliştirdiği yeni kompozit malzeme sayesinde otomobillerin yüzde 65 hafiflemesini sağlayacak.
Plastik Mühendisleri Derneği'nin her yıl dünya genelinde düzenlediği proje yarışmasına katılan Kızıltaş geliştirdiği yeni proje sayesinde önemli bir burs kazandı.
Maine Üniversitesi'nde Odun Mekaniği ve Teknolojisi üzerine doktora yapan Kızıltaş atık halılardan elde edilen plastikleri eriterek selüloz ile güçlendirip kompozit malzemesi üretiyor. Daha sonra bu maddeyi otomobil endüstrisinde direnç gerektiren ve ısıya karşı hassas olan araba kaputu altında kullanılacak malzeme haline getiriyor. Elde edilen bu yeni malzeme, kaput altında kullanılan çelik malzemenin yerine kullanılabiliyor. Bu da arabanın yüzde 65 daha hafif hale gelmesini sağlıyor.
Geliştirdiği yeni proje ile atık halıların oluşturduğu çevre kirliliğinin önemli derecede azalacağını belirten Kızıltaş "Yeni projem sayesinde daha ucuz, hafif ve geri dönüştürebilir araba parçacıkları üretimi mümkün olacaktır.Yapılan araştırmalara göre yüzde 10 ağırlık azalması otomobillerde yüzde yedilik yakıt tasarrufu sağlamaktadır." dedi. Kızıltaş'ın geliştirdiği kompozit malzeme sayesinde daha az yakıta ihtiyaç duyan arabaların yapımı mümkün olacak. Yaptığı çalışmanın selülozun mühendislik plastikleri ile kullanılmayacağı yargısını da ortadan kaldırdığı bilgisini veren Kızıltaş, yapmış olduğu çalışmaların birçok hakemli dergi tarafından yayımladığını da ifade etti.
Genelde ülkelerin gelişmişlik düzeyinin o ülkenin arabalarında kullanılan plastik miktarı ile ilişkilendirildiğini hatırlatan Kızıltaş, Amerika'daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'deki otomobil sektörüne katkıda bulunmak için çalışacağını söyledi.
Ayrıca Kızıltaş, otomobil endüstrisinde uzman ve bu sektöre yön veren insanlar tarafından oluşan jüri heyeti tarafından 2013 Eylül ayında Detroit'te yapılacak olan Otomotiv Kompozitleri konferansına konuşmacı olarak davet edildi.
Kaynak :
Buluş 2 :
İsveç Umea Üniversitesi bünyesindeki Dizayn Enstitüsü'nde master öğrencisi olan Türk tasarımcı Ceren Bagatar, deprem ve sellerin vurduğu afet yerleri ile temiz su sıkıntısı çeken gelişmemiş bölgeler için 'Rescue Bottle' (Kurtarma Şişesi)'ni geliştirdi.
Kirli suyu her açıdan temiz hale getiren icat sayesinde, savaş alanları ile sel ve depremlerin meydana geldiği afet bölgelerinde, temiz su yokluğundan kaynaklanan hastalıkların yayılması engellenmiş olacak.Kurtarma Şişesi'nin çalışması 'ters osmosis' prensibine dayanıyor. Su, özel bir zar aracılığıyla daha yüksek yoğunluktaki bir bölgeden daha düşük yoğunluğa sahip bir bölgeye geçiyor. Buradaki özel zar, kirli sudaki gözle görülen ya da görülmeyen bütün katı, bozuk ve tehlikeli kısımları ayırıyor. Zarın öbür tarafında ise içilebilecek kalitede temiz su kalıyor. Sıradan bir filtreden geçirilen ya da kaynatılan su, hala mikrop içerebilecekken, Kurtarma Şişesi'nde dönüştürülen su, tamamen mikroplardan arındırılmış olarak yeniden kullanıma sunuluyor.Ceren Bagatar'ın buluşunun diğer bir kritik özelliği ise, kirli suyu temize dönüştürürken ishale neden olan maddeleri tamamen yok edebilmesi. Böylece arıtılmış sudaki 'besleyici' özellik daha da artıyor. Susuzluk yaşamış hastalarda, glikoz, sodyum klorür, potasyum klorür ve disodyüm hidrojen sitrat gibi maddeler, tedavinin gerçekleşmesi için vücuttan elimine edilir. Bağatar'ın geliştirdiği cihaz, kirli suyu temize dönüştürürken bu maddeleri de imha ediyor. 'Eloktrolit' olarak da bilinen bu maddeler, su kıtlığının yaşandığı bölgelerde sıkça rastlanan akut ishal ve kolera vakalarında tedavi için vücuttan yok ediliyor. x ULAŞILMASI GÜÇ YERLERE KOLAYCA TAŞINABİLİYOR Kurtarma Şişesi, bir şarj ömrü boyunca 500 mililitre suyu temizleyebiliyor. 15 şarj süresinden sonra 7,5 litre temiz, güvenli ve berrak su elde edilebiliyor.Ceren Bagatar, Kurtarma Şişesi'nin mülteci kamplarında ve afet bölgelerindeki çadır kentlerde kullanımının çok kolay olduğunu, değişik ağızlıklarıyla beraber 20 - 50 dolar'a mal olabileceğini söyledi. Bagatar, Kurtarma Şişesi'nin ulaşılması güç bölgelere de kolaylıkla taşınabildiğini ifade etti.İnternetteki bilim sitesi Softpedia'nın editörlerinden Florin Tibu, Kurtarma Şişesi'nin oldukça faydalı bir cihaz olarak dikkat çektiğini, mümkün olduğunca çabuk genel kullanıma başlanmasını ümit ettiğini kaydetti.Ceren Bagatar'ın tasarımı, Mart ayında yapılan 'Küresel Su Krizine Çözüm' konulu Aspen Dizayn Yarışması'nda ilk 7'ye kaldı. Söz konusu yarışmaya 27 ülkeden 115 üniversite, 225 proje ile katılmıştı.
Kaynak:
Buluş 3 :
Edirne'de bir öğretmen ve 2 öğrencisi kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla geliştirdikleri ve dünya çapında 1576 proje arasından ilk dörde kalan ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi ile dünya dördüncüsü oldu.
Keşan Anadolu Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Avcu ile öğrenciler Betül Büdün ve Melek Danacı kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi geliştirdi.
Geliştirilen projeyle Türkiye'de düzenlenen İnepo Çevre Proje Olimpiyatları'nda birinci olan ekip, ABD'de yapılan ''Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı İntel-ISEF Proje Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.
Geçen hafta Pittsburg'da 68 ülkeden 1576 projenin yarıştığı proje olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden grubun ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi dünya dördüncüsü oldu.
Bir çok bilim adamı ve teknoloji firmalarının takip ettiği olimpiyatlarda, Türk ekibin projesinin başta dünya devi Apple'ın ve bir çok firmanın patentini almak için teklifte bulunduğu belirtildi.
''Bu başarı Türkiye'nin başarısıdır''
Başarılı öğrenciler yurda dönüşlerinde Edirne Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti.
Vali Sözer, projenin Türkiye çapında yapılan yarışmalarda birinci olduktan sonra dünya çapında çok önemli bir başarıya imza attığını söyledi. Öğrencileri ABD'ye gönderirken projenin derece alacağını tahmin ettiklerini anlatan Vali Sözer, ''Biz öğrencilerimizi ABD'ye gönderirken hem heyecanlı hem de ümitliydik. Bizim için bu okulumuzun, bu öğretmen ve öğrencilerimizin elde ettiği başarı önemlidir. Bu başarı Türkiye'nin bir başarısıdır. Ben projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Ama öğrencilerimizi herkesten çok tebrik ediyorum. Bizi gururlandırdılar, sevindirdiler'' diye konuştu.
Projenin mimarlarından Betül Büdün ise Türkiye'de ve dünyada kesin bir tedavisi olmayan kulak çınlamasını geliştirdikleri ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' ile tedavi ettiklerini belirtti.
Proje kapsamında 30 hasta üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Büdün,''Kulak çınlaması olan hastalar üzerinde yaptığımız çalışmalarda geliştirdiğimiz arı sesi veren kulaklığın hastalardan yüzde 87'sinde olumlu sonuç verdiğini gördük. Bizler Türkiye'de ve dünyada tedavisi olmayan kulak çınlamasını arı sesi frekansıyla tedavi etmeyi başardık'' diye konuştu.
Projenin ABD'de çok dikkat çektiğini ifade eden Büdün, başta Apple'ın kurucusu ve ortaklarından olan bir doktor olmak üzere bir çok kişinin projenin patentini almak için teklifte bulunduğunu belirtti.
Edirne Valisi Sözer, proje ekibini başarılarından dolayı kutlayarak, her birini çeyrek Cumhuriyet altını ile ödüllendirdi.
Kulaklık nasıl çalışıyor?
Öğrencilerin geliştirdiği manyetik rezonans arı kulaklığında, kulaklıklar içindeki modüllere göre ayarlanan özel bal arıları, kulaktaki çınlamayı algılamasıyla, çınlamaya karşı ses frekansı gönderiyor. Böylece işitme sistemi içinde doğan kulak çınlamasını işitilmez hale getirerek bloke ediyor.
Kulakta bulunan sinir liflerini onarıcı etkisi sayesinde bu tedavi ile bazı hastaların kulak çınlaması tamamıyla ortadan kaldırılıyor.
Kaynak :
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder