Sayfalar

5 Aralık 2012 Çarşamba

ARSENİK Bir Canlının Yapı Taşı Olabilir mi?

ARSENİK
Bir Canlının Yapı Taşı Olabilir mi?
NASA Gökte Ararken Gölde Buldu.
İnsanoğlunun cevabını en çok merak ettiği sorulardan biridir; Evrende yalnız mıyız? Sonsuz büyüklükteki evrende binlerce galaksi yer alıyor ve bunların birçoğu hakkında çok sınırlı bilgilere sahibiz. Yakın gezegenlerde hayat olmadığını bildiğimize göre ‘Evrende yalnız mıyız?’ sorusunun cevabı uzak galaksilerde olabilir.
Yaşamı ararken baktığımız gezegenlerde bazı koşulları arıyoruz. Bunlar su, atmosfer, uygun yer çekimi gibi koşullar. Ayrıca bunların yanında karbon, hidrojen gibi canlılarda bulunan elementlere de bakıyoruz. Çünkü şimdiye kadar gördüğümüz tüm canlılar 6 elementten oluşuyor; Karbon, hidrojen, azot, oksijen, fosfor, kükürt.
Ta ki NASA dün yeni biyolojik keşfini açıklayana kadar. Kaliforniya’da bulunan Mono gölünde bir bakteriye rastlayan bilim adamları, yaşamın yapı taşları arasında arsenik gibi elementleri olabileceğini gördü. GFAJ-1 adlı bakteri arsenik içinde hayatta kalabildiği gibi bu elementi DNA ve RNA’sında da barındırıyor.
Aslında bu keşif bir tesadüf üzerine gerçekleşmemiş. Dünya üzerinde değişik yaşam biçimlerinin bulunabileceğini düşünen üç bilimadamı arseniğin, fosforun yerini alabileceğinden yola çıkarak tuş ve arsenik yüksek düzeyde bulunduğu Mono gölünde araştırma başlatmış. Bu araştırma sonucunda da GFAJ-1 adlı bakteri bulunmuş.
Bildiğimiz canlılar için tehlikeli bir zehir olan arseniğin başka bir canlının yapı taşı olması bilim dünyası için oldukça ilginç bir keşif. NASA’nın uzayda yaşama dair izler bulunduğu yönündeki beklentiler boşa çıkmış olsa da bu çok önemli bir keşif ve ‘Evrende yalnız mıyız?’ sorusunda bakış açımızı da değiştirecek. Çünkü henüz dünyamızı bile tam olarak keşfedemediğimizi görüyoruz.
Kaynak :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara