Sayfalar

8 Aralık 2012 Cumartesi

AY’A YOLCULUK



AY’A YOLCULUK
Bir zamanlar kitaplarda okuduğumuz Ay'a yolculuk hikayeleri günümüz teknolojisi sayesinde yapılır hale geldi.Hatta şimdi özel şirketler bu işe el atınca Ay'a komşu olunacak hale geldi.Bilmem hatırlar mısınız,Aya Yolculuk - Jules Verne'nin yazdığı kitabı.bilim kurgunun temel eserlerinden biridir. Kitaptaki Macera 1865 yılında Amerikan İç Savaşından yeni çıkmış bir grup topçunun kulüplerinde yapacak iş bulamayıp başkanları Bay Barbicane'in önderliğinde Ay'a kadar gidebilecek bir mermi yapmaya karar vermesiyle başlar.
Haber kısa sürede dünyanın dört bir yanına yayılır. Merminin içinde Ay'a gitmek isteyen bir gönüllü de işe karışınca proje bir anda çok büyük bir olaya dönüşür.

Şimdi ise NASA yöneticilerinden ikisi özel şirket kurarak sefer yapmaya hazırlanıyorlar.Ay’a yolculuk projelerinde rekabet kızışıyor.

Ay'a gidiş-dönüş 1,5 milyar dolar
Ay’a yolculuk projelerinde rekabet kızışıyor. NASA'nın üst düzey iki eski yöneticisinin kurduğu şirket, 2020'ye kadar Ay'a insanlı sefer başlatmayı planlıyor.
Ay'a insan taşıma projelerine bir yenisi daha katıldı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) iki eski üst düzey yöneticisinin kurduğu şirket, 2020 yılına kadar ilk yolcularını Ay'a götürmeyi planlıyor.
Şimdiye kadar hükümetlerin tekelinde olan uzay yolculukları, geçtiğimiz yıllarda özel şirketlerin de devreye girmesiyle giderek ticarî bir alan haline geldi. Başkanlığını eski NASA yöneticilerinden Alan Stern ve yönetim kurulu başkanlığını eski Johnson Uzay Merkezi Müdürü Gerry Griffin'in yürüttüğü Golden Spike şirketi de bu kervana katıldı.
Son iki yıldır proje üzerinde çalışan Golden Spike, gidiş-dönüş bileti için 1.5 milyar dolarlık bir fatura çıkarıyor. Bu tutar, robotların uzaya gönderilebilmesi için hazırlanan hükümet kaynaklı uzay programlarında harcanan miktarla neredeyse aynı.
Uzay turizminin müşteri yelpazesi ise oldukça geniş. Şirket, ülkeler, bilimsel kurumlar ve Ay'ı görmek isteyen tüm müşterilere satış yapabilmeyi amaçlıyor.
Ay’a yolculuk macerası NASA'nın Apollo programıyla başlamış ve Ay'a son Apollo seferi, 40 yıl önce, 7 Aralık 1972 tarihinde düzenlenmişti.
© Deutsche Welle Türkçe
AFP/ED,BK
Kaynak:
Mynet Haber > Dünya'dan Haberler > Ay'a gidiş-dönüş 1,5 milyar dolar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara