Sayfalar

4 Aralık 2012 Salı

Türk Bilim İnsanlarından Müthiş Buluşlar!

Türk Bilim İnsanlarından Müthiş Buluşlar!

Buluş 1 :
Dünya literatüründe ilk kez yapılan çalışmada, ilginç sonuçlara ulaşıldı.
İnönü Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, dut çekirdeğinden elde edilen yağın, omega 6 asidi ve antioksidan özellikli E vitaminleri açısından zengin olduğu belirlendi.
Darende Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Uluata, ''Bazı Bitkisel Yağların Karakterizasyonu'' konulu doktora tezinde, bazı meyve çekirdekleri ve tohumlar üzerine araştırma yaptı.
Uluata, İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Özdemir'in tez danışmanlığında yürüttüğü çalışmasında, erik, dut, vişne, kiraz ve kavun çekirdekleri ile ısırgan, turp, defne ve menengiç gibi bazı tohumların yağlarını analiz etti.
Çalışma sonucunda, dut çekirdeğinden elde edilen yağın, omega 6 asidi ve antioksidan özellikli E vitaminleri açısından zengin olduğu tespit edildi. Uluata'nın bu çalışması, Uluslararası Gıda Kongresi'nde de bildiri olarak sunuldu.
100 gram Duttan 30 gram Yağ
Tez danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özdemir, yaptığı açıklamada, çalışmayla, hiçbir alanda kullanılmayan meyve çekirdekleriyle tohumların yağlarını değerlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Çalışmada kullanılacak toplam 10 atıl meyve çekirdeğinin ve tohumun yağlarını mekanik bir presle çıkardıkları anlatan Özdemir, elde ettikleri yağların kimyasal özelliklerini incelediklerini dile getirdi.
Dutun çekirdeğini özeyerek (koyu şeyleri suyla inceltmek, sulandırmak) bir makineden geçirdiklerini ifade eden Özdemir, basit olan bu işlemde 100 gram dut çekirdeğinden 30 gram yağ elde edebildiklerini, böylece dut çekirdeğinin yağ açısından verimli olduğunu da gördüklerini belirtti.
Kalp ve Kolesterol Sorunu Olan Hastalar da Kullanabilecek
Dut çekirdeğinin yağının yaklaşık yüzde 80 oranında omega 6 yağ asidi barındırdığını tespit ettiklerini kaydeden Özdemir, ayrıca yağın antioksidan özelliği bulunan E vitamini açısından da çok zengin olduğunu belirlediklerini bildirdi.
Hiçbir zararı bulunmayan yağı, kalp rahatsızlığı olan ya da yüksek kolesterolü bulanan insanların da kullanabileceklerine işaret eden Özdemir, ''Yağ yemesi sakıncalı olan, yağdan uzak durmak zorunda kalan insanlar bile bu yağı kullanabilir. Hiçbir zararı bulunmuyor'' dedi.
Atıl olarak hiçbir yerde değerlendirilmeyen dut çekirdeğinin yağına ilişkin bir çalışmaya rastlamadıklarını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
''Şimdiye kadar dutun çekirdeği hiç değerlendirilmemiş. Dünya literatüründe de böyle bir çalışma yok. İlk kez biz dutun çekirdeğinin yağını inceledik ve pek çok yağdan daha üstün olduğunu, yaptığımız kimyasal testlerle tespit ettik. Türkiye'de özellikle de Malatya'da bolca dut bulunuyor. Ama sadece meyvesinden yararlanılıyor. Pekmezi, pestili yapılıyor, kurutularak kullanılıyor ama bu işlemler esnasında çekirdeği atılıyor. Bunların değerlendirilmesi lazım. Yapılacak tek şey mekanik bir presle dutun çekirdeğinin yağını çıkarmak. Fabrikasyon işlem görmese de olur, bu yağ direkt olarak kullanılabilir. Bunun ekonomiye kazandırılmasıyla hem sağlık sorunları olan insanlar faydalanabilecek hem de ekonomik açıdan atıl durumdaki bir ürün değerlendirilmiş olacak.''
Ürünlerin Raf Ömrünü Artıracak
Gıda sanayinde de kullanılabilecek yağın ürünlerin raf ömrünü uzattığını tespit ettiklerini dile getiren Özdemir, ''Çikolata yapımından kullanılabilecek yağ ile örneğin bir yıl olan bir çikolatanın raf ömrü iki katına çıkabilecek. Bisküvi fabrikaları da kullanabilir. Ürünlerinde yağ kullanan herkes bir miktar dut yağı kullansa ürünlerinin raf ömrü artacaktır'' diye konuştu.
AA
Kaynak :
Buluş 2 :
Kocaeli Üniversitesinde görevli bilim adamları tavuk tüyünden insan derisi yaptı
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde görevli Doç.Dr. Güralp Özkoç, tavuk tüyünden deri yanıkları ve doku kayıplarında iyileşmeyi hızlandıracak yüksek katma değere sahip biyomedikal bir ürün geliştirdi.
Özellikle yaralanma ve yanık tedavisinde kullanılacak olan buluş aynı zamanda çöpe giden 30 bin ton tavuk tüyünün ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak.
Proje hakkında bilgi veren Doç.Dr. Güralp Özkoç, şu an için birinci aşamayı gerçekleştirdiklerini, bundan sonra insan vücudu üzerinde deneneceğini söyleyerek,"Tavuk tüyünün çok güçlü bir keratin özelliği var. Bu madde, yaralarda en büyük sorun olan iz oluşumunu engelliyor" dedi.
Binlerce ton atık tavuk tüyünü kesimhanelerden alarak temizlediklerini anlatan Özkoç, şöyle konuştu: "Temizlenen tüyleri, kompozitleri çözeltide karıştırma tekniğiyle eriterek özel bir lif haline getirdik. Daha sonra birçok yeni teknik kullanılarak insan vücuduyla oldukça güçlü iletişim kuran lifler ve keratin maddesi elde ettik. Türkiye'de ilk kez yapılan bu çalışmayla üç boyutlu bir iyileştirici madde geliştirdik. Buna bir anlamda yapay insan derisi de diyebiliriz. Maddenin üç boyutlu olması önemli. Çünkü diğer ilaçlar sadece derinin üstünden altına doğru bir iyileştirme sağlıyor. Bizim tavuk tüyündeki keratini kullanarak geliştirdiğimiz madde ise üç boyutlu bir iyileşme sağlıyor. Derinin tamamını kuşatarak zamanla gerçek deriye dönüşüyor."
Özkoç, bu ürünün ticari olarak Türkiye ekonomisine ciddi bir kazanç sağlayacağını belirterek şunları söyledi: "Projede 6 akademisyen ile 30 öğrenci görev aldı. Aslında proje bir öğrencimizin yüksek lisans tezi ile ortaya çıktı. Biz bu projede Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre Merkezi ile ortak çalışıyoruz. Biz bu maddeyi elde ettik. Ancak, uygulamaları tıp fakültesi ve kök hücre merkezi yapacak."
Kaynak: İHA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara