Sayfalar

20 Aralık 2012 Perşembe

TÜRK OTOMOBİLLERİ 37-ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

TÜRK OTOMOBİLLERİ 37


Elektrikli Otomobil

Çukurova Üniversitesi elektrikli otomobil üretti.

Çukurova Üniversitesi’nin ürettiği Elektrikli Araba vergiler hariç 12.000 TL’den satılabilir.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, yerli otomobil konusunda çalışmaları tamamladıklarını belirterek, desteklemesi halinde seri üretime geçebileceklerini söyledi.

Projenin portatif aşamaya geldiğini kaydeden Aydın, "10 milyon dolar kalıp masrafı bulunuyor. 100 milyon dolar daha harcarsak Adana'da yıllık 25-30 bin adet bir üretim gerçekleştirebiliriz. Yatırım yapmak isteyen bir girişimci olursa da projemizi ücretsiz verebiliriz." ifadesini kullandı.

Aydın, projesini tamamladıkları elektrikli otomobilin vergiler hariç 12 bin liradan satılabileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TÜSİAD genel kurul toplantısında sanayicilerden yerli otomobil talebine akademik camiadan da destek geldi.

ÇÜ Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, benzin ve dizelle çalışan otomobillerin 10 yıl içinde kullanımdan kalkacağını ileri sürerek elektrikli ve hibrit otomobillerin yollarda boy göstereceğini kaydetti. Türkiye'nin elektrikli motor üretimi ve akü teknolojilerinde üstün olduğuna dikkat çeken Aydın, "Türkiye'de yerli bir otomobil yapılacaksa bu otomobil de geleceğin aracı olan elektrikli otomobil olmalı." dedi.

Yerli otomobil konusunda projelerini tamamladıklarını kaydeden Aydın, "Adana'nın en işlek kavşaklarında yaz-kış bir yıl boyunca araç sayıları ve içinde kişi sayılarını araştırdık. Şehir içi kullanımında araçların yüzde 86'sında bir ya da iki kişi bulunuyor. Yüzde 14'ünde ise 3 ve daha fazla kişilerden oluşuyor.

Araştırmamız şehir içi kullanımda iki kişilik araçların ideal olduğunu gösterdi. 4 kişilik araçlara şehir içi kullanımda gerek yok. Hem park sıkıntısı da oluşturuyor. Araştırma sonrası 2 kişilik elektrikli otomobil projesini yaptık.

Elimizde üretime hazır portatif aşamasına gelmiş 2 kişilik elektrikli otomobil projesi var. Bundan sonra yapılacak iş kalıp masrafları var. 10 milyon dolar kalıp masrafı bulunuyor. 100 milyon dolar harcarsak Adana'da yıllık 25-30 bin adet bir üretim gerçekleştirebiliriz.

Yerli otomobil üretimi için 10 milyar dolar gibi uçuk rakamlardan bahsediliyor. 10 milyar dolar Türkiye'deki otomobil fabrikaların toplam bedeline eşdeğer bir rakam." şeklinde konuştu.

Elektrikli bir otomobille şehir içinde 130 kilometrenin mümkün olduğunu kaydeden Kadir Aydın, "Bir kez şarj edildikten sonra 3 gün kullanmak mümkün. Elektrikli araçların şehir içi kullanımda yakıt ekonomisi ve enerji tüketimi çok az. Bugün elektrikli motorların verimi yüzde 92'lerde. İçten yanmalı motorla elektrikli bir aracı karşılaştırmak mümkün değil." dedi.

Benzin ve dizelle çalışan içten yanmalı motorların 10 yıl içerisinde piyasadan kalkacağını ileri süren Aydın, "Sektör tamamen alternatif araçlara yönelecek. Türkiye'de yerli bir otomobil yapılacaksa bu otomobil de geleceğin aracı olan elektrikli otomobilin sınıflarında olmalı.

Şu an elektrikli otomobiller şehirlerarası kullanmaya uygun değil. Nedeni de şarj sorunu. Akü üretim firmaları konu üzerinde çalışıyor. Hibrit araçlar şehirlerarasında geliştirilmeli. Türkiye'de bir teşvik yapılacaksa elektrikli ve hibrit araçlar teşvik edilmeli. Klasik teknolojide yerli bir otomobil geliştirmek uygun değil." ifadesini kullandı.

Elektrikli motorların Türkiye'de üretildiğini hatırlatan Prof. Dr. Aydın, "Ayrıca akü teknolojisini üretip yurtdışına satıyoruz. Elektrik kontrol ve güç ünitesi üretiyoruz. Kaporta gövde ve boya sıkıntımız yok. Elektrikli otomobil yaparsak yüzde 100 yerli yapabiliriz." diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nün hazırladığı iki kişilik elektrikli otomobil projesinin girişimci olmaması nedeniyle masada kaldığı bildirildi.

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, yaptığı açıklamada, iki kişilik elektrikli otomobil projesinin bir yıllık araştırmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Adana'nın en işlek kavşaklarında yaz-kış bir yıl boyunca araçlar ve içindeki yolcu sayılarını araştırdıklarını dile getiren Aydın, ''Şehir içi kullanımda araçların yüzde 86'sında bir ya da iki kişi bulunuyor. Yüzde 14'ü ise 3 ve daha fazla yolcu taşıyor. Araştırmamız şehir içi kullanımda iki kişilik araçların ideal olduğunu gösterdi. 4 kişilik araçlara şehir içi kullanımda gerek olmadığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Bu amaçla hazırladıkları yerli otomobil projesinde destek bulamadıkları için üretime geçemediklerini anlatan Aydın, ''Aracın 10 milyon dolar kalıp masrafı bulunuyor. 100 milyon dolar daha harcandığında Adana'da yıllık 25-30 bin adet bir üretim gerçekleştirebiliriz. Henüz bir girişimci bulamadık. Bulursak projemizi ücretsiz sunacağız'' dedi.


Kaynak:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara