Sayfalar

14 Aralık 2012 Cuma

TÜRK OTOMOBİLLERİ 15-MİA


TÜRK OTOMOBİLLERİ 15

Dünya'da benzinin azalması Otomobil üreticilerin alternatif enerji ile veya hibrit diye adlandırılan motorlar ile çalışan araba üretmelerine yönlendirmiştir.Türk otomobili üretmek için yola çıkan Murat Günak ile Alphan Manas’ın birlikte geliştirdiği ilk Türk elektrikli otomobili MİA adında bir araç tasarladılar.Cenevre otomobil fuarında sergilen bu araba , Türkiye'den iki firma tarafından ,Otokar ve Karsan tarafından ilgi gösterildiğini söyledi.Bu otomobile Fransa Hükümeti destek verdiği için ve Fransa'da üretim imkanları olduğu için Fransa'da üretim kararı alınmış.




Mia anlamı = İtalyana'da Benim anlamına gelmektedir.

Küçük sınıfta yer alan bu 3 kişilik otomobile Mia ismini verdik. İtalyanca Benim anlamına gelen Miayı kolay söylendiği ve okunduğu için tercih ettik. Araçta oturma düzeni 1 önde 2 arkada şeklinde” dedi.



ÜNLÜ tasarımcı Murat Günak ile Alphan Manas’ın geliştirdiği ilk Türk Malı elektrikli otomobil projesiyle iki Türk Grubu’nun ilgilendiği belirlendi. Koç Holding bünyesindeki Otokar ile İnan Kıraç ve Nahum kardeşlerin sahibi olduğu Karsan, Manas ve Günak’ın satın almak için 20 milyon Euro teklif verdiği Fransız Heuliez şirketine stratejik ortak olmak için görüşmeler yapıyor. Otokar yetkileri önceki gün Fransa’da Heuliez’in tesislerini gezip, incelemeler yaparken, Karsan’ın ortaklarından Claude Nahum da Cenevre otomobil fuarında Heuliez’in standında hem Fransız yetkililer hem de Alphan Manas-Murat Günak ikilisiyle görüşmeler yaptı.
2 şirketten karar bekleniyor

İlk Türk elektrikli otomobili Mia’nın Cenevre’de gerçekleşen dünya tanıtımında görüştüğümüz Alphan Manas, “Stratejik ortaklık için iki büyük grupla görüşmeler yapıyoruz. Önceki gün Türkiye’nin en büyük gruplarından biriyle Fransa’daki tesisleri gezip incelemeler yaptık. Bu grup şirketin sahip olduğu olanakları çok beğendi. Diğer şirketin ortaklarından biri de Cenevre Otomobil Fuarı’nda hem bizimle hem de Fransız yetkililerle görüşmeler yaptı. Kısa süre içinde karar vermelerini bekliyoruz” dedi.
Üretimden anlayan ortak şart
Heuliez’in yüzde 66’sını satın almak için verdikleri 10 günlük teklif süresinin salı günü sona ereceğini belirten Manas, bir an önce güçlü bir Türk ortağa ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Manas, şunları söyledi: “Türk ortak olmazsa bu benim borsada şirketin hisselerini toplayıp yatırım yapmama benzer. Sonuçta ben bir yatırımcıyım, otomotiv üretiminden anlamam. Murat da işin tasarım tarafıyla ilgili. Bize bu şirketi yönetecek otomotiv üretiminden ve yönetiminden anlayan bir ortak şart. Bu yüzden bu projede sanayici bir ortağa ihtiyacımız var. Bu ortak olursa, hem ilk elektrikli otomobil Mia hem de diğer elektrikli modellerin üretimini Türkiye’ye de kaydırabiliriz. Bu ortaklık için görüştüğümüz iki firmanın karar vermesi için süreye ihtiyaçları var. Bu şirketlerden kısa sürede karar çıkmıyor”
3 milyon Euro teminat
Fransız firmanın verdiği 10 günlük sürenin salı günü dolacağını kaydeden Manas, “Bu süre içinde bu iki firmadan birisinin süreyi uzatabilmemiz için nihai kararı vermese de niyetli olduklarını söylemesi gerekiyor. Bu takdirde ben 3 milyon Euro’luk teminatı kendim yatırıp, satın alma süresini uzatabilirim” diye konuştu.
Elektrikle 250 kilometre gidecek, teşvikli fiyat 10 bin Euro olacak
TÜRK tasarımcı Murat Günak’ın 4-5 aydır üzerinde çalıştığı Mia’nın en önemli özelliği konsept gibi durmasına rağmen seri üretime hazır ilk elektrikli otomobillerden biri olması. Mia’nın söz verdikleri gibi Avrupa’da satış fiyatının 15 bin Euro olacağını kaydeden Günak, bu fiyatın özellikle Avrupa’da elektrikli araçlara verilen destekle düşeceğini kaydetti. Günak, “Bu araç önce Fransa’da satılacak. Fransız hükümeti de 5 bin Euro teşvik veriyor. Böylece Mia 10 bin Euro gibi cazip bir fiyatla satılacak” dedi. Aracın üç farklı boyutta pili olduğunu söyleyen Günak, 6 kW’lık ufak pille 100 km, 12 kW pille 180 km, 18 kW pille ise 250 km yol yapılabileceğini kaydetti. Aracın tüm yol ve güvenlik testlerinin yapıldığını belirten Günak, her türlü hava ve yol koşulu uyumunun da sağlandığını söyledi.
Fransa’da filo satışları başladı
Fransız Heuliez’in en az 120 milyon Euro’luk varlığı olduğunu ve 4-5 milyon Euro’luk ciro yaptığını kaydeden Alphan Manas, “Murat Günak’ın geliştirdiği Mia, seri üretime hazır. Bu modelle şirket yeniden yapılanıp atağa kalkacak. İnternet üzerinden sipariş alıyoruz. Fransa’da filo satışları başladı. Eylül ayından itibaren bireysel satış yapacağız” dedi.



















Resim yazısı ekle
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara