Sayfalar

20 Aralık 2012 Perşembe

TÜRK OTOMOBİLLERİ 39- STARLİGHT ECO TOUR

TÜRK OTOMOBİLLERİ 39


STARLİGHT  ECO  TOUR
Güneş enerjisiyle çalışan taksi-bisiklet, Türkiye'nin ilk sakin şehri Seferihisar'da turistlerin gezdirilmesi için kullanılacak. Aracın tasarımından imalatına kadar her şeyi; öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Ege Güneş Ekibi tarafından, hareketi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi tamamen güneş enerjisinden karşılayacak üç tekerlekli taksi-bisiklet üretildi.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, aracın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, enerji ve çevrenin dünyanın en önemli gündem maddelerinden olduğunu, üniversitelerinde okuyan öğrenciler tarafından üretilen aracın, bu anlamda çok heyecan verdiğini söyledi.
Aracın tasarımından imalatına kadar her şeyinin öğrenciler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Yılmaz, "Öğrencilerimiz daha önce güneş enerjisiyle çalışan yarış arabası yapmıştı. Oradaki tecrübelerini toplumun ve dünyanın yararına olacak bir projede kullandılar, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise senede 300 gün güneşli olan İzmir'de güneş enerjisiyle çalışan aracın şart olduğunu, daha önce benzer araçlar gördüğünü ancak en başarılısının EÜ'de yapıldığını belirtti.
Aracın, Türkiye'nin ilk Citta Slow (Sakin Şehir) seçilen Seferihisar'da kullanılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Soyer, "İlk yola çıkışımız turistlerin gezdirilmesi amacıyla kullanılması şeklinde. Onlar için keyifli bir seyir aracı olacak. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren kullanmayı planlıyoruz" dedi.
Ege Güneş Ekibi'nden doktora öğrencisi Kerem Odabaşı da, yaklaşık 8 ayda hazırlanan aracın üç tekerlekli taksi-bisiklet şeklinde tasarlandığını, 25-30 kilometre hıza çıkabildiğini, güneşte kendi kendini şarj edebildiğini, 1 dakikalık kullanım için 3 dakika şarjda kalması gerektiğini bildirdi.
Konuşmaların ardından rektör Prof. Dr. Yılmaz ile Soyer aracın deneme sürüşünü yaptı. Güneş arabası ilk turunu attı
Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Ege Güneş ekibi, geliştirdikleri “Starlight Ecotour” isimli güneş arabasını tanıttı. Turistleri İzmir içinde gezdirmesi planlanan güneş arabasının deneme sürüşü, tanıtım toplantısının ardından EÜ Rektörlüğü bahçesinde yapıldı. Toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Güneş ekibi, arabanın ilk defa kullanılacağını belitti.
Starlight- EcoTour Ege’den yola çıktı

Geliştirilen proje ile araç turistik kentler, üniversite kampüsleri, EXPO 2020, Olimpiyat 2020’de kullanılmak üzere Ege Üniversitesi’nin gençleri tarafından tasarlandı.
27 ülkede 150 kuruluşun ilgilendiği bu alanda, uluslararası düzeye getirerek tanıtımımızı en iyi şekilde yapabiliriz” dedi.
 “ROL MODELLER ÖNEMLİ”
İlk olarak yapılan rol modellerin önemine değinen EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Bu gençlerle birlikte değişim gelir. Gençlere verilen akademik destekle heyecanlarını paylaşarak, yaratıcılıklarına katkı sağlayabiliriz. Bu da süreklilik anlamında gelişerek, öğrenerek ve de geliştirerek günümüze kadar geldi. Bu mayanın tutması için herkesin taşın altına elini koyması lazım. Hepimiz aynı heyecanla bu durumu sürdürüp, bugüne gelmesini istiyoruz. Gençlerimize verdiğimiz önemle neler yapabileceğimizi gösterdik. Hepsine teker teker teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tasarımdan imalatına kadar tamamıyla gençlerin geliştirip ürettiği proje ile gurur duyduğunu söyleyen EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, “Yeni fikirler geliştirmek için yola çıktık. Hayallerimiz ve fikirlerimizi birleştirerek “Starlight EcoTouru” ortaya çıkardık. EXPO 2020’nin sağlığa verdiği önemden esinlenerek projeyi daha anlamlı hale getirdik. Projenin daha iyi sonuç alabilmesi için sakin şehir Seferihisar’ı pilot bölge seçtik. Sakin ilçemizin konumu ve özellikleri itibariyle belediye başkanımızın da desteği sayesinde anlaşmamızı tamamladık. Böylece şehir gözleminde turistik gelişmelere katkı sağlanmış olacak” dedi.
 “ PORTATİF KASA, İLERİ TEKNOLOJİ”
Portatif kasa ile oluşmasına rağmen taşıdığı özellikler ile şaşırtan “Starlight EcoTour”, bir dakika yol alabilmesi için 3 dakika şarj edilmesi gerekiyor. Bisiklet konseptindeki araç 25-30 km arasında hız yapabiliyor. Araç içindeki tablet sayesinde misafirler, yolculuk sonrasında hatıra fotoğrafı çekebiliyor. Ayrıca İzmir’in modern taşımacılık sektörünün yeni yüzü olarak düşünülen “Starlight”, 450 Wattlık güneş hücreleri ve çevre dostu yüksek verimli elektrik motoru  sayesinde herhangi bir çevre kirliliği yapmadan çalışıyor.
 “GENÇLER GURURLU VE HEYECANLI”
Ege Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde öğrenim hayatını sürdüren ve doktorasını yapan öğrencilerin oluşturduğu “Ege Yenilenebilir Enerji Topluluğu” ekibi gecesini gündüzüne katıp çalışarak projede en önemli rolü oynadılar. Birçok üniversite öğrencisinin boş zamanlarında gezerken onlar, portatif kasayı oluşturmak için çaba sarf ettiler. Emeklerinin karşılığını aldıklarını söyleyen Proje Kordinatörü Kerem Odabaşı, “Önemli işler için kendimizden fedakarlık göstermemiz gerekiyordu ve bu fedakarlığı yaşadığımız gururla taçlandırdığımızı düşünüyorum. Destek olan arkadaşlarıma, ailelere ve en başta hocalarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Proje de 6 isim önemli rol oynadı. İşte o isimler; Reza Çeriri, Süleyman Bedeloğlu, Selim Atam, Kerem Odabaşı, Mert Büyükköprü, Yusuf Atalay.
Kaynak:





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara