Sayfalar

7 Aralık 2012 Cuma

Eskişehir Yemeklerindeki Yabani Bitki Çeşitleri

Eskişehir  Yemeklerindeki Yabani  Bitki Çeşitleri
Eskişehir’in yemek kültüründe 33 çeşit yabani bitki kullanılmaktadır.
Eskişehir’de yenen yabani bitkiler, bunların tüketim şekilleri ve gıda içeriklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yaptık. Bu günkü bilgilerimize göre Eskişehir’de gıda olarak tüketilen 33 çeşit yabani bitki tespit edebildik. Bölgede tüketilen 18 familyaya ait 33 bitki tak sonunun, herhangi bir işlem uygulamadan doğrudan tüketilmelerinin yanı sıra başta yemeklerde olmak üzere, salata ve börek iç malzemesi olarak kullanıldığı ve ayrıca kaynatıp suyu içilerek de tüketildiğini belirleyebildik.
Çalışmalarımızda tanımlanan bitkiler sırası ile Acı Marul (Scariola viminea), Ayrık (Cynodon dactylon var. villosus), Ballıbaba (Lamium amplexicaule), Balotu (Onosma isauricum), Cacık (Erodium cicutarium ssp. Cicutarium), Çıtlık Otu (Taraxacum officinale, )Çiğdem (Crocus chrysanthus), Dede Sakalı (Scorzonera cana var. Jacquiniana), Ebegümeci (Malva neglecta), Efelek (Rumex tuberosus subsp. tuberosus), Efelek, Labada (Rumex crispus), Gelincik (Papaver rhoeas), Hardal (Sinapis arvensis), Isırgan (Urtica dioica), Karabaş (Trifolium pratense var. pratense), Karakavuk (Cichorium intybus), Kavgan Dikeni (Cirsium sp.), Kekik (Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii), Kır Pancarı (Rumex dentatus ssp. halacsyi), Kırkdamar (Plantago lanceolata), Kırkdamar (Plantago major subsp. intermedia), Kızılbacak (Amaranthus retroflexus), Koyun Dili (Silene alba ssp. Divaricata), Kuş Ekmeği (Capsella bursa pastoris), Kuzukulağı, Madımak (Polygonum cognatum), Papatya (Anthemis sp.), Sirken (Chenopodium albüm subsp. albüm var. albüm), Toklubaşı (Saponaria orientalis), Toklubaşı (Silene conica)’dır.
Devam etmekte olan araştırmalarımızla bu sayının daha da artacağını tahmin ediyorum. Yenen yabani bitkiler hem kültürel, hem ekonomik, hem sağlık, hem de kırsal kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Yenen yabani bitkilerin sergilendiği ve araştırıldığı bir gösteri bahçesini oluşturmak en büyük hayalim. Bu bitkilerden birkaçını ıslah edip kültüre alarak, pazarlarda, manavlarda ve marketlerde herkesin kolayca bulabileceği hale getirebilirsek ülkemiz için büyük bir kazanç olur.
Prof.Dr. Ersin YÜCEL, Anadolu Üniversitesi Fen Fak., Biyoloji Böl., Eskişehir
Kaynak :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara