Sayfalar

5 Aralık 2012 Çarşamba

Obeziteyle Mücadele

Obeziteyle Mücadele

ABD'nin New York kenti yöneticileri, lokanta ve barlarda sigara ve diğer tütün mamullerini içmeyi yasaklamanın ardından, aşırı şişmanlıkla mücadele amacıyla lokantalarda 'yapay trans yağ asitlerinin' kullanımını da yasaklamayı planlıyor.
New York kenti Sağlık müdürlüğü yetkilileri, kentteki 24 bin 600 bar ve lokantada, kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açtığı ileri sürülen yağların kullanımının yasaklanmasını öngören bir öneriyi görüşmeye başladı.
Bazı tür yağlar, margarinler ve kızartma yağlarında bulunan yapay trans yağların yasaklanmasından en çok fast-food türü yemek satan lokantaların olumsuz etkileneceği belirtiliyor.
Hekimler, trans yağların sağlıksız olduğu konusunda görüş birliği içinde bulunurken, kentteki lokanta işletmecileri, New York yöneticilerinin milyonlarca ABD'linin mutfaklarında kullandıkları yasal bir gıda Maddesini yasaklamaya kalkışmalarından büyük şaşkınlık duyduklarını söyledi.
Benzer bir plan ABD'nin bir başka büyük kenti Chicago'da da kent yöneticilerinin gündeminde bulunurken, bazı büyük gıda şirketleri kısa süre önce bu tip yağ asitlerini ürünlerinde kullanmayacaklarını açıklamışlardı.
Fast-food zinciri Wendy's geçtiğimiz ağustos ayından itibaren pişirme yağlarının içinde trans yağ asidi bulunmayacağını açıklamış, Crisco ürünlerinde artık sıfır trans yağı bulunduğunu, Frito-Lay, Doritos ve Cheetos'tan trans yağları çıkardığını, Kraft da Oreo marka bisküvilerde artık bu türden yağ bulunmayacağını bildirmişti. Fast-food devi McDonald's da, Danimarka'nın yasaklamasının ardından trans yağ asidi içeren pişirme yağlarını kaldırdığını açıklamıştı.
Yapay trans yağ asidi nasıl elde edilir?
Bitkisel Sıvı yağların yapısında bulunan çift bağların açılıp yerine hidrojenlerin bağlanmasıyla margarinler elde edilir. Bu işlem sırasında yağın yapısı değişir ve trans yağ asitleri oluşur. İnsan vücudu, trans yağ asitlerini doymuş yağ asidi olarak algılıyor.
Hekimlerin önerisine göre, yetişkin beslenmesinde doymuş yağ asidi alımı kalp-damar sağlığı açısından minimum düzeyde olmalı. Margarin tüketimi ya tamamen kesilmeli ya da en aza indirilmeli.CNN
Kaynak :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara