Sayfalar

18 Aralık 2012 Salı

TÜRK OTOMOBİLLERİ 25-MOTOBA

TÜRK OTOMOBİLLERİ 25

MOTOBA

Mehmet Orcan ve ekibinin tamamen profesyonel süreçlerle hazırladığı yerli prototip projesi...

"En başından beri otomobiller, fazlasıyla ilgimi çekmekteydi. Bu ilgi senelerce sadece tasarım anlamında devam etti ta ki üniversite yıllarında Tübitak’ın düzenlemiş olduğu hidromobil yarışlarına küçük bir otomobil hazırlamayı kafaya koyana kadar. İlk başta bu kadar zorlu olacağını tabi ki hiç de düşünmemiştik. Bir rüya gibi gelen kendi otomobilini tasarlama üretme fikri, hantal ve asla teorinin dışına çıkamayan üniversite zihniyeti, maddi zaruriyetler vb konularla törpülenmeye başlamıştı. Ama bir şekilde bunların hepsini aşıp yarışmalara kendi tasarımımız ve hidrojenle kendi elektriğini üreten aracımızı yetiştirmeyi başarmıştık. Bu süreç ziyadesiyle yorucu olmuş; fakat bir yandan da kişisel gelişimimize muazzam katkılar sağlamıştır. AR&GE sürecinin sürdürülmesi, maddi kaynakların bulunması, yönetilmesi ve en önemlisi inandığımız konularda cüretkar olmayı bize öğretmiştir.


Üniversite yıllarından sonra bu konuda ısrarcı davranıp çalışmalarımız sırasında aklımızda oluşan yeni otomobil kavramını üretmek için tüm enerjimi harcamaya başladım. En sonunda 2009 senesinde Sanayi Bakanlığının başlatmış olduğu tekno girişim sermaye destek programından faydalanmaya hak kazandım. Bu sayede tamamen şehir içi kullanıma yönelik ve sadece insanların ihtiyacı kadar otomobil olacak bir araç üretmeye başlama şansı yakaladım.


Aslında birçoğumuz trafikte en fazla 2 kişiyle aynı aracı paylaşıp asla şehir içi yollarda yapamayacağımız hızlar için fazladan para harcayıp doğaya inanılmaz zararlar veriyoruz. Bu noktada son derece hafif, elektrik ve ya içten yanmalı seçenekleri olan son derece eğlenceli bir tasarıma sahip hatta kaportasında kullanılacak fiberglas malzemenin avantajlarını da kullanarak değiştirilebilir kaportaya sahip bir model fazlasıyla olası gözüküyor. Tabi öncelikle insanları bu yeni kavrama alıştırmak gerekiyor. Alıştırmak için ise bu fikri gerçeğe dönüştürmek çok önemliydi. Prototipimiz su hali ile görenlerin ilgisini fazlasıyla çekmektedir.
 

Bütün bu çalışmaların sonucunda tümüyle kendi tasarımımız ve kendi çözümlerimizle ürettiğimiz bu araç bizi fazlasıyla mutlu etmiş olup cüretkar davranmanın faydalarını bir kez daha görmüş olduk ve şunu görerek yaşayarak hatta kendim kanıtlayarak söyleyebilirim ki yerli marka otomobil üretmek sadece an meselesi. Tek ihtiyacımız olan bizim gibi kendine inanan cüretkar yatırımcılar bulmak."
Mehmet Orcan / Furkan Bilal İyin
Kaynak:














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara