Sayfalar

4 Aralık 2012 Salı

SMS’lerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri



SMS’lerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri


Amerika’da yapılan bir araştırma telefonla görüşmek yerine kısa mesaj çekmenin kişilik gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koydu. Aynı şekilde çeşitli psikolojik rahatsızlıklara da neden olabileceğine işaret etti.

Sonuçları kısa bir süre önce yayınlanan bir Amerikan araştırması kişilerin telefonla arayarak görüşmek yerine kısa mesajlar çekmeyi tercih etmesinin özellikle küçük yaş gruplarında kişiliğin gelişmesine ve iletişim becerilerinin kazanılmasına olumsuz yönde etki edebileceğine dikkat çekti.

Araştırma –özellikle gençlerde- bireyin yazılı mesajlara yoğunlaşmasının karşı tarafı arayıp direk görüşmesini, kişiliğinin gelişmesi için zorunlu olan becerileri kazanmasını, anlama yeteneğinin gelişmesini ve bilgileri karşı tarafa en iyi şekilde iletebilmesini engellediğini ortaya koydu.

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre bu gençlerin direk konuşmaktan ya da utanç verici bir duruma düşmesine neden olacak bir cevapla karşılaşmaktan kaçmak için kullanmayı tercih ettikleri kısa mesaj yöntemi, gelecekte karşılaşacakları farklı durumlarda ortaya koyacakları tavırlar ve tepkileri kontrollerinde etkisini gösterecek.

Araştırmacılar bu tür alışkanlıkların ileride yalnızlıktan hoşlanma, kronik depresyon gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklara dahi yol açabileceğine ve bu rahatsızlıkların, bu şekilde yetişmeyen büyüklere nispeten genç yaştakilerde daha fazla görülebileceğine dikkat çekti.

Araştırmaya göre 18-29 yaşları arasındakiler bir ay boyunca ortalama sadece 17 telefon görüşmesi yaparken 88 kısa mesaj çekiyor.

Yine araştırmadan çıkan sonuçlara göre kısa mesaj gönderenlerin sayısı son on yıl içinde inanılmaz şekilde artış gösterdi. Sadece Amerika’da 2000 yılında gönderilen kısa mesajlar 14 milyar iken 2010 yılında bu rakam 188 milyara ulaştı ve giderek artmaya da devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara