Sayfalar

4 Aralık 2012 Salı

Mülakatlarda Sorulan Sorular

Personel Seçiminde İlginç Sorular!


Dünyanın önde gelen teknoloji şirketi Google'da çalışmak isteyenler, ilginç sorulara cevap vermek zorunda.

Şirkete işçi alım süreçleriyle ilgili görüşmeler yapan William Poundstone, "Google'da çalışmak için yeterince zeki misin?" adlı kitabıyla adaylara sorulan soruları gün yüzüne çıkardı.

Poundstone'nin kitabında yer alan bilgiye göre, rahat çalışma ortamı ve çalışanların ürün fikirlerini kolayca ortaya koyabildikleri Google'da yöneltilen sorulardan bazıları şöyle:

1)    Bacaların kapağı neden yuvarlaktır?
2)    Dünyada kaç tane piyano akortçusu vardır?
3)    Teksas'ı sarmak için ne kadar tuvalet kâğıdı gereklidir?
4)    San Francisco için tahliye planı yap
5)    Şurupta mı yoksa suda mı daha hızlı yüzersin?

Poundstone, "Yöneltilen sorularla personel adayının çalışma performansının iyi ya da kötü olacağını nasıl ortaya çıkabiliriz' diye düşünüyorlar." diyor.



İş Alımında sorulan 10 Uç Soru

Eskiyi kötülemeyin

Soru: Çalıştığınız şirketten niye ayrılmak istiyorsunuz?

Niçin is aradığınız yahut eski şirketinizden niye ayrıldığınız söz konusu olacak ve size eski patronunuzla, yöneticilerinizle bir sorununuz olup olmadığı sorulacaktır. Eskileri şikayet etmekten kaçının. Aksi takdirde, mülakatı yürüten "Yarin bizim hakkımızda da böyle konuşur" diye düşünecektir.

Böyle bir soruyla karsılaştığınızda, daha fazla sorumluluk almak istediğinizi, ama çalıştığınız (eski) şirkette bunun mümkün olmadığını; hayatınızda yeni bir "challange" yasayacak bir döneme geldiğinizi düşündüğünüzü; farklı bir sektörü tanımak ve deneyim kazanmak istediğinizi söylemek daha tehlikesizdir. Yani geçmişi değil, geleceği konusun.

Sağlam referans gösterin

Soru: Açıp konuşsam, eski yöneticiniz sizin hakkınızda ne söyleyebilir?

Böyle bir sorudan maksat, tepkilerinizi ölçmektir. Hazırlıksız yakalanmış yahut bu sorudan rahatsız olmuş intibaı vermeyin. Yoksa karsınızdakinin konuyu deşeceğinden hatta söz konusu referansları arayacağından şüpheniz olmasın. Eğer eski şirketinizle, yöneticinizle bir sorununuz olmadıysa, konuyu mülakatçının bilmesini istediğiniz çalışmalarınıza, niteliklerinize ve becerilerinize getirin. Tabii abartmadan.

Eski şirketinizde sorunlar yasadıysanız hatta kavgalı ayrıldıysanız, şeffaf davranmak daha akilci olacaktır. "Su su sorunlarımız oldu. Açıp konuşsanız eski yöneticim size söyle diyecektir" diyerek, kısaca olayı izah edin ve karsınızdakini ikna etmeye çalısın.

Dikkat: Size böyle bir soru sorulmazsa, konuyu siz açıp da ayağınıza kursun sıkmayın!

Kusur mu, ne kusuru?

Soru: Bana üç yetkinliğinizi ve üç kusurunuzu sayar misiniz?

Yetkinlikleri saymak kolaydır da (nasılsa CV’nizi hazırlarken bu konuya uzun uzun kafa patlatmışsınızdır) kusurlarınız hakkında konuşmak kolay değildir. Uzmanlar "Sadece ve sadece düzeltilebilir kusurlardan bahsedin" diyorlar. Kusurlarınızı kısaca söyleyin, hemen konuyu bunları ortadan kaldırmak için neler yapacağınıza - hatta mümkünse ne yapmakta olduğunuza - getirin.

"Kabul edilebilir kusurlar" beyanında, mesela, delege etmekte zorlandığınız, fazla otoriter davranmaya eğiliminiz olduğu, bir karar vermeden önce kılı kırk yarma alışkanlığınız, diş görünüşünüze fazla önem vermeniz... sayılabilir ve size puan da kazandırılabilir.

Dikkat: Saydığınız kusurların, başvurduğunuz görevle çelişmemesine dikkat edin. Açıklık derken işi kaçırmayın. Mesela kriz masası için bir yönetici aranıyorsa, "hızlı karar almakta zorlanıyorum" demek pek hayırlı olmayabilir.

Kötü durum senaryosu

Soru: Yöneticiniz sizin görüşlerinizi hiç dikkate almıyor, ne yaparsınız?

Kişiliğiniz ve davranışlarınız hakkında karsınızdakini aydınlatacak bir soru. Soru bir varsayım içerdiği, bir senaryo olduğu için, kaçamak cevaplarla kurtulmanız da mümkün değil.

Böyle bir soru karsısında "Benim fikirlerim her zaman yerindedir; dikkate almıyorsa bu karsımdaki yöneticinin salaklığını gösterir" yahut "Yöneticim fikirlerimi dikkate almıyorsa, demek ki ben dikkate değer bir şey önerememişim" gibi uç cevaplara yer yok. "Önerilerimi bir kere daha gözden geçiririm. Eğer fikirlerimde ısrar ediyorsam, bu kez ’acaba önerilerimi yöneticime doğru ifade edemedim mi?’ diye sorgularım. Olmadı, görüşlerimi niye dikkate almadığını, nerede yanlışımı gördüğünü sorar, anlamaya çalışırım. Belki de benim bilmediğim bilgilere sahiptir, dikkate alması gereken farkla öncelikleri vardır" iyi bir cevap olabilir.

Hazırlıklı olmanız gereken benzer sorular: "Saat 18’de size sabah teslim etmeniz gereken bir is verilirse ne yaparsınız?" yahut "Altınızda çalışan birisi verdiğiniz talimatları uygulamazsa ne yaparsınız?"

Yabancı dil tuzağı

Soru: May we continue this conversation in English?

Tam da heyecanınızı atmışken, mülakatçı yabancı bir dilde konuşmaya başlıyor. Eğer CV’de yabancı dil bilginizi abartmadıysanız (ki genelde biraz uçulur) sorun yok. İngilizce soruya Türkçe olarak "Ay pardon hazırlıksız yakalandım da biraz..." gibi bir cevap vermeyin, maça 1-0 yenik çıkarsınız. Mülakatçı, yabancı dili bildiği kadarıyla rahat ve tereddütsüz konuşan bir adaya daha anlayışlı davranacaktır.

Temel kuralı unutmayın: CV’nize yabancı dil bilgilerinizi "doğru ve dürüst" olarak aktarın. Mesela ’Excellent’ demek ’ada dili gibi’ demektir, unutmayın!

Motivasyon mu, verimsizlik mi

Soru: Çalışma kapasiteniz yüksek midir?

Tabii ki herkes bu soruya ’evet’ cevabi verecektir. Ama cevabınızdan karşınızdaki mülakatçı ne sonuç çıkaracaktır acaba, o bilinmez. Aksam geç saatlere kadar kalıp çalışıyorsanız, bu sizin dikkatinizi ve direncinizi kaybetmeden uzun saatler çalışabildiğiniz ve motive olduğunuz anlamına mi gelir... yoksa, isinizi zamanında bitiremediğiniz, yetiştiremediğiniz anlamına mi?

En iyisi "Verimli ve yoğun çalışmayı, is yerinde geç saatlere kadar kalmaya tercih ederim. Ama acil bir durum varsa, is baskısı ve stres beni genelde etkilemez" gibi bir cevap iyidir.

CV’de boşluk olmasın

Soru: CV’nizde niye 2007 senesi hakkında bilgi yok?

CV’nizde, özel veya mesleki hayatınızda bir tatsız dönemi atlamayı denediniz ve mülakatçı tabii ki bu boşluğu fark etti ve size soruyor. Panik yapmayın, yalana davranmayın. Bir uzman "Hayatta yasayabileceğimiz kazalardan sorumlu olmayabiliriz; ama bunlara verdiğimiz tepkiden sorumluyuz" diyor. Yani ezilip büzülmeden, kısaca "O dönemde söyle bir hastalık geçirdim" yahut "Su kadar ay issiz kaldım" diyebilirsiniz; ama "Bu dönemi su şekilde değerlendirdim" (eğitim aldım, staj yaptım, yeni ilişkiler kurdum vs) de diyebilmelisiniz.

Bu boşluk eğer sizin kararınızsa (çocuğumla ilgilenmek için, formasyonumu tamamlamak için, şahsi bir projemi gerçekleştirmek için) bunu baslı basına bir tecrübe olarak aktarın. Kazançlarınızı sıralayın.

Özel yasam - is yasami

Soru: Is hayati-özel hayat dengesi sizin için ne kadar önemli?

Aslında, bu sorunun altında yatan gerçek soru su: "Bu is sizin için ne kadar önemli? Bu is için neleri feda etmeye hazırsınız?" Dikkat: "Bu is için ölürüm" havasına girmek, "Her şeyi feda etmeye hazırım" demek yanlış bir strateji olabilir, geri tepebilir. Eğer başvurduğunuz is (şirket birleşmesi uzmanlığı, risk yöneticicili gibi) "zaman zaman özel hayati yok farz etmeyi gerektiren" türden bir is değilse, kendinizi Süpermen diye yutturmaya kalkmayın. Ya size inanmazlar ya da (daha da kötüsü) söylediğinizi doğru sanırlar, yarin beklerler!

Ayrıca, hayatta isinden başka şeyi düşünmeyen bir aday, sanıldığının aksine, mülakatçının üzerinde çok olumlu bir intiba bırakmaz. En iyisi, zaten en doğrusu, is yaşamı - özel yasam dengesini sağlayacak kadar iyi organize olduğunuzu, bu dengenin is hayatında basarili olmak için şart olduğunu söylemek. Eklemeyi de unutmayın: Tabii acil ve önemli bir durumda, gerekli fedakarlığı yapmayı da bilirim!

Bir mülakat klasiği

Soru: Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Her adaydan, başvurduğu şirketin kültürü ve sunduğu imkanlar hakkında asgari bir ön-bilgi edinmiş olması beklenir. 5-10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz, gibi bir soruya cevap vermek için, bu şart. Şirkette turn-over yüksekse, şirket dışında bir gelecek beklediğinizi söylemek yanlış olmaz. CEO’nun sirkatte stajyer olarak çalışmaya başladığını biliyorsanız, şirkette uzun süre çalışmaktan ve yükselmekten bahsedebilirsiniz. (Bu sayede bir ön-araştırma yaptığınız da anlaşılır.)

Ama abartıp karsınızdakini (özellikle müstakbel yöneticinizse) korkutmayın; ona "6 aya kalmaz seni koltuğundan ederim" tavrı yapmayın. Yani dikkatli davranmakta, yeteri kadar muhteris ama gözü ihtirastan kararmış intibaı vermemekte fayda var. Uzun vadeli beklentileri, umutları olan; kendini geliştirmek, sorumluluk almak, yükselmek isteyen ama bunu başarmak için yoluna çıkanı ezmeye kalkmayacak, dengeli bir aday (gibi) olun.

Özel yasam, hassas konu

Soru: Medeni durumunuz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Hassas bir soru. Özellikle de çocuk doğurma yaşında genç bir kadına sorulduğu zaman. (O kadar ki kimi ülkelerde mevzuat mülakatta bu soruyu yasaklıyor.) Bu gerekçeyle cevap vermekten kaçınmalı mi? Bu da sakıncalı olabilir. En iyisi "Bu hassas bir soru, ama sormak zorundasınız, sizi anlıyorum". Ondan sonra özel yasam-is yaşamı dengesinin önemi hakkında bir iki kelime edip, soruya çok açık cevap vermekten kaçınabilirsiniz.

Cevap vermek gerekirse, genç bir kadın ne demeli? "Çocuk yapmayı düşünüyorum" derseniz, müstakbel işvereni (doğum izni sebebiyle) korkutabilirsiniz. Aksini söylerseniz, bu kez de özel hayatinizin "tuhaf olduğunu" düşünebilir. En iyisi "Henüz bir karar vermiş değilim" diye sıyrılmak. Hatta ortam müsaitse "Bir kedim var, daha ona bakmayı bile beceremiyorum" türünden bir espri de ise yarayabilir.




İş görüşmesinde sorulan sorular
 
Günümüzde her işletmenin İK yöneticisinin ya da danışmanının kendi soru bankası vardır. Lakin bazı sorular neredeyse her yerde karşınıza çıkmaktadır. İş görüşmesinde önceden hazırlanmak isteyenlere ise aşağıdaki soruların cevaplarına mutlaka hazır olmalı. Soruları okuduktan sonra bu seferde biz işletmelere soru sorsak ne olurdu?

iş görüşmesinde sık sorulan sorular
1-En büyük başarınız neydi?
2-Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
3-Mesleğinizde neye değer veriyorsunuz?
4-Ne kadar maaş istiyorsunuz?
5-Özel yetenekleriniz nelerdir?
6-İş arkadaşlarınız sizi nasıl tarif ederdi?
7-İşe alışmak için ne kadar süreye ihtiyacınız var?
8-Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
9-Bizim hakkımızda neler biliyorsunuz?
10-Hiç işten atıldınız mı?

Buraya kadar ve buna benzer sorular işçi alımlarında sık kullanılıp İk departmanlarının mutlaka yanıt bekledikleri sorular. Peki yıl 2011 artık işe alma süreçlerinin değiştiğini düşünelim. Diyelim ki sizlere soru sorma hakkı tanınsaydı.

İş görüşmesinde soru soran biz olsaydık. Bu konuda morfikirler.com okuyucularımızın da katılımını bekliyoruz.

1- Belkide en çok merak ettiğimiz. Şirketiniz bize ne kadar maaş verebilir. Ve bu maaş performansımıza göre ne kadar artabilir.

2- Çalışma sürecimizde bize hangi özelliklere göre mevki ve yetki arttırımı yapacaksınız?

3-Şirketinizin 5 yıllık büyüme planını inceleyebilir miyiz?

4-Neden sizinle çalışmalıyım ?

5-Sektörünüzdeki diğer şirketler sizi nasıl tarif ederdi?

6-Hiç iflas ettiniz mi veya iflas sınırına geldiğinizde hangi önlemleri aldınız?

7-İş akışınızda önce hangi konuya değer veriyorsunuz?

8-Kriz yönetimi konusunda şirket eğitimi aldınız mı?

9-Bizler için özel olarak maaş-sigorta-yemek harici hangi koşulları sağlayabilirsiniz?

10-Üst yöneticilerimizi eleştirmek gerektiğinde nasıl bir yol izlemeliyiz?

11- İş geliştirmeye katkıda bulunmak istediğimizde nasıl bir yol izlemeliyiz?

Kaynak :



Stres Mülakatı ve Soruları

Stres mülakat yönteminin adı çok sık olarak geçmesine karşın ülkemizde birçok yönetici, bu yöntemi bilinçsiz olarak kullanmakta, bu yöntemle adaydan, karşılaşabileceği stresli durumlarda nasıl bir tepki göstereceği konusunda maksimum bilgiyi almak yerine, adayı gereksiz yere sıkıştırmakta ve yormaktadır. Maalesef, bu tür mülakat yöntemini kullanan birçok profesyonel, kültürümüzle doğrudan ilgisi olmayan birtakım tercüme sorularla negatif sonuçlara ulaşmaktadır. Buna karşın birçok yönetici de, sorduğu soru tiplerinin stres mülakatı soru tipleri içerisinde yer aldığını bilmeden bu yöntemi yanlış olarak kullanmaktadır. Stres mülakat soruları ile ilgili bazı örnekleri aşağıda göreceksiniz. Bu tip sorulara cevap verirken dikkat etmeniz gereken nokta, sakinliğinizi elden bırakmamanız ve verilecek cevapları iyice düşünmeniz olacaktır.

1. BAŞKA BİR FİRMA İÇİN DAHA UYGUN OLDUĞUNUZU DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ?

Oldukça klasik bir soru; mülakatçının amacı, sahip olduğunuza inandığınız profesyonel niteliklerin farkında olup olmadığınız ve bu niteliklerin başvurduğunuz firmanın, firma kültürüne uyup uymadığının tespitidir. Vereceğiniz cevap, profesyonel niteliklerinizi ne kadar tanıdığınızın ve başvuru yaptığınız firma ve pozisyon hakkında sağlıklı bilgi toplayıp toplamadığınızın ölçülmesini sağlayacaktır.

2. BU GÖRÜŞMENİN NEGATİF VEYA POZİTİF OLUP OLMADIĞINI BELİRTİNİZ?

Özellikle mülakatın sonunda sorulan bir soru türüdür. Daha çok mülakatların negatif olarak yönlendiği ve mülakatçının başvurduğunuz pozisyona uygun olmadığınızı düşündüğü anlarda sorduğu bir soru türüdür. Eğer başvurduğunuz pozisyonu gerçekten istiyorsanız, kötü giden iş mülakatını kendi lehinize çevirmeniz için en önemli an karşınızdadır. Bu aşamada, mülakatçının sizden almayı arzuladığı bütün bilgileri alıp almadığını tespit etmeye çalışın. Daha fazla bilgi arzuluyorsa ve sizle ilgili tatmin olmadığı konular varsa bunları muhakkak belirtmesini isteyin. Verilen cevaplarda bir yanlış anlaşılma söz konusu ise soruyu tekrar cevaplayın ve hiçbir noktanın karanlıkta kalmadığına emin olun. Böyle bir soruya verilecek en kötü cevap ise, mülakat her iki taraf açısından negatif gidiyor olsa bile, sizin açınızdan oldukça olumlu olduğunu belirtmek olacaktır. Mülakatçı objektif bir değerlendirme yapamadığınız kanaatine varacaktır.

3. NE KADAR SÜREDİR İŞ ARIYORSUNUZ, NEDEN BULAMADINIZ?

Hazırlıklı değilseniz, üzerinizde stres yaratacak bir soru türüdür. Eğer işten ayrıldığınız ve işsiz kaldığınız süre oldukça uzunsa, birtakım gerçekçi açıklamalar getirmek zorundasınız. Vereceğiniz klasik cevapların mülakatçının konuyu daha da derinleştirmesine neden olacağını ve üzerinizde fazladan stres yaratacağını unutmayın. En uygun cevap örnekleri:

En uygun işi bulmak için iş arama süremi uzattım.

İş teklifleri almama rağmen tam anlamı ile niteliklerime uygun bir pozisyon bulamadım.

Birtakım şahsi sorunlarım yüzünden iş arama sürecini aktif olarak değerlendiremedim.

Lisansüstü öğrenimime devam etmeye karar verdim.

İş arama sürecinde bazı firmalara danışmanlık yaptığım ve danışmanlık süresi tahminimden fazla uzadığı için iyi bir iş bulamadım.

Kariyerimde tamamen bir değişiklik yapmak istiyordum ve deneyimsiz olduğum bir konuda iş aradım.

İş aramıyordum, siz beni aradınız(Personel danışmanlığı firmalarına verilecek bir cevap örneği).
Doğal olarak bu tip cevap örnekleri kolaylıkla çoğaltılabilir. Ama en uygunu, cevabın mantıklı olması ve sizi ilerde zor duruma düşürecek türden olmaması gerekliliğidir.

4. FİRMAMIZA GERÇEK ANLAMDA BİR KATKI SAĞLAMANIZ NE KADAR SÜRE ALACAK?

Oldukça uzun bir zaman dilimi belirtirseniz, mülakatçının kafasında soru işareti oluşacaktır. Buna karşın verilecek, bir kaç gün veya bir kaç hafta cevabı doğal olarak ciddiyetten uzak olacaktır. Kendi niteliklerinizin bilincinde olarak mantıklı bir zaman dilimi oluşturabilirsiniz. Herhalde, yeni işinizde sağlayacağınız katkının altı aydan uzun bir zaman dilimini kapsamamasını belirtmeniz yeterli olacaktır.

5. FİRMAMIZIN BAŞARISINA NASIL KATKI SAĞLAYACAKSINIZ?

Yukarıda belirtilen soruyu hemen takip edebilecek bir soru türüdür. Vereceğiniz cevap daha önce belirtiğiniz zaman dahilinde nasıl bir performans prosedürü izleyeceğiniz konusunda karşı tarafa bilgi aktaracaktır. Hayalcilikten uzak durun; gerçekçi ve ikna edici cevaplar verin. “Firmanızın cirosunu iki katına çıkaracağım” gibi gerçekçilikten uzak cevaplar hakkınızda işe bakış açınız ve ciddiyetiniz ile ilgili olarak mülakatçı yönünden soru işaretleri oluşmasına neden olur.

6. FİRMAMIZDA NE KADAR ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Belki de en fazla stres yaratacak soru örneği. Dikkat edilmesi gereken nokta bu soruya herhangi bir doğru veya yanlış cevabın verilemeyeceğidir. Siz mülakatı yapan kişinin yerinde olsaydınız ne duymak isterdiniz? Eğer, aktif, yenilikçi ve rekabete oldukça açık bir firmaya başvuruyorsanız ve cevabınız; ” Emekli olana kadar firmanıza hizmet vermek istiyorum” türü bir yaklaşım size puan kaybettirecektir. Bu tip bir ortam için verilecek en güzel cevap; “Çok sık iş değiştiren bir kişi değilim, ama çalıştığım firmada ilerleme olanakları kısıtlıysa ve önüm gerçekten kapalı ise derhal yeni iş olanakları araştırırım”. Daha statik ve kamu gibi çalışan büyük organizasyonlara başvuruyorsanız vereceğiniz cevap; ” Eğer firmam performansımdan memnun olursa; emekli olana kadar kalmayı düşünürüm” cevabı oldukça uygun olacaktır.

7. EĞER ŞU ANDA BU MÜLAKATI SİZ YAPIYOR OLSAYDINIZ NE SORARDINIZ?

Cevap verirken yaratıcı olmaya özen gösterin. En uygun cevap profesyonel kariyere yönelik sorular soracağınızı söylemek olurdu. Örneğin, “Yarın itibariyle şirketimizin bir elemanı olsaydınız, ne tip bir zaman diliminde bir üst pozisyona geçmeyi hedeflerdiniz?” Bu tip soruları tahmin etmeye çalışmanız sizde gerçekten stres yaratabilir. Başa çıkmanın yolu oldukça sık karşılaşılan bu tür bir soruya hazırlıklı olmaktır.

8. FİRMAMIZ HAKKINDA NE BİLİYORSUNUZ?

Eğer mülakat öncesi herhangi bir hazırlığınız yoksa ve başvurduğunuz firma hakkında yeterli bilgi toplamadıysanız, bu soruya cevap verebilmek sizin için oldukça stresli olacaktır. En doğru hareket firma hakkında önceden detaylı bilgi toplamaktır.

9. BU YAŞTA DAHA FAZLA PARA KAZANMANIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ?

Eğer elinize geçen ücret, piyasa değerlerinin gerçekten altında seyrediyorsa, bu tip bir stres sorusu ile karşılaşmanız kesindir. Aynı sektörde faaliyet gösteren meslektaşlarınızdan daha düşük ücret almanız, mülakatçı için kesinlikle araştırılması gereken bir olgu olarak betimlenir. Düşük ücret almanızın sebebi performansınızın yetersiz olmasından kaynaklanabilir. Mülakatçı bu soruyu derinlemesine irdeleyecek ve maaş yapınızdaki düşüklüğün sizden mi yoksa firmanın maaş skalalarından mı kaynaklandığını belirlemek isteyecektir. Vermeniz gereken olası cevap: “Kariyerime başlarken ücretten ziyade diğer faktörlerin daha önemli olduğunu düşünüyordum, ama burada bulunmamın asıl sebebi aslında hak ettiğim seviyede ücret almamın da önemli bir faktör olarak karşıma çıkmasıdır”.

10. BU POZİSYON İÇİN NİTELİKLERİNİZİN FAZLA / AZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.

Bu tip bir stres sorusu ile mülakatın sonunda karşılaşabilirsiniz. Mülakatçı sizin hakkınızda vereceği karar konusunda size son bir şans vermek istemektedir. Yani bu pozisyon için nitelikleriniz fazla veya az olduğunu düşünerek, kendinizi daha iyi tanıtmanızı ve başvurduğunuz pozisyona uygun olduğunuz konusunda kendisini ikna etmenizi beklemektedir.






Mülakatlarda Sorulan Sorular

Her personel alım ilanına yapılan başvuru sonrasında geri aranmak ve mülakata davet edilmek adaylar için büyük bir müjde olmaktadır. Mülakat daveti sonrasında da adaylar için yeni bir süreç başlamakta.  Bu süreci en iyi şekilde bitirerek hayal ettiği iş teklifini almak için adaylar için büyük önem taşımaktadır. Mülakatlarda gelebilecek sorulara verilecek iyi cevaplar sayesinde adaylar bu sürece adeta bir adım önde başlamaktadır.Bu nedenle hem kamu sektörü hem de özel sektörde iş arayanlar için mülakatlarda karşılaşabilecekleri sorularla ilgili bir derleme yaptık. Bu şekilde adaylar mülakatlarda nelerle ve hangi sorularla karışılabileceklerini bilerek mülakatlarının olumlu olmasını sağlayacaklardır.

 İşte mülakat soruları:

1. Kurumumuz hakkında neler biliyorsunuz?

2. Bu ilana neden başvuru yaptınız?

3. Bize kendinizden bahsedin

4.  Bu pozisyonda sizleri başarılı kılacak ne gibi özellikleriniz var?

5. Eski yöneticinizle konuşursak, güçlü ve zayıf yönleriniz hakkında neler söyler

6.Bugüne kadar en önemli başarılarınız nelerdir

7. Zor bir yönetim problemini nasıl çözdüğünüzü anlatın

8. Baskı altında çalıştığınız bir durumu kısaca anlatın.

9. Bir üst pozisyonun sorumluluklarını üstlenmeye hazır mısınız

10. Son işinizde gerçekleştiremediğiniz bir hedefinizden bahsedin. Neden gerçekleştiremediniz?

11. Bir yönetici olarak eleman seçerken nelere dikkat edersiniz

12. Satışı ve kârı artırmak için neler yaptınız

13. Daha önceki görevlerinizde ne kadar mali sorumluluğunuz vardı

14. Lider olduğunuz bir durumdan örnek verin

15. Kendinizi güncel tutmak için neler yapıyorsunuz?

16. Yaratıcı yönünüzle ilgili bir iki örnek verin.

17. Gelecek için istek ve kariyer planlarınız nelerdir?

18. Bir iş ortamında sizin için en önemli hususlar nelerdir

19. Sizi en çok ne motive eder

20. İşte eleştirildiğiniz bir durumu anlatın. Eleştirildiğinizde neler yaparsınız

21. Sizi rahatsız eden bir durumu anlatın

22. Bize ne katabilirsiniz

23. Kariyerinize yeniden başlasanız neyi farklı yapardınız

24. Astlarınız hakkınızda ne düşünüyordur

25. Sizi neden işe alalım

26. Son işinizden neden ayrıldınız

27. 10 yıl sonra kendinizi nere görüyorsunuz

Kaynak :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara