Sayfalar

4 Aralık 2012 Salı

SGK ALMANYA REFORMU

SGK  ALMANYA  REFORMU
Sağlık reformu Avrupa’ya uzandı. 4.5 milyon esnaf ile 2 milyon memur ve yakınları SGK’nın Almanya ile yaptığı anlaşma ile bu ülkede ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek.
Türkiye'nin son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği reform yurt dışına da uzandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Almanya ile yaptığı anlaşma ile Türkiye’de ikamet eden memur ve esnafın, bu ülkede ücretsiz olarak sağlık hizmeti almasının yolunu açtı. Düzenlemeden, bu ülkede turist olarak, öğrenci olarak bulunan kişiler de yararlanacak. Düzenleme, 4.5 milyon esnaf ile 2 milyon memuru kapsıyor. Mevcut sistemde, Almanya’daki sağlık hizmetlerinden ücreti karşılığında yararlanılabiliyor. Örneğin, Almanya’daki yakınlarına ziyarete giden bir memur veya Bağ-Kur’lu esnaf, bu ülkede rahatsızlanması halinde, sağlık hizmeti almak için ücret ödüyor. Bu ücret SGK’dan tahsil edilebiliyor. Ancak bürokratik işlemler yüzünden ödenen ücretin tahsil edilmesi pek de mümkün olmuyor.
SGK’dan belge alınacak
Yeni anlaşma ile bu sıkıntılar bitti. Buna göre, Almanya’da sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a tabi sigortalılar, SGK’dan ‘Sağlık Yardım Hakkı Belgesi’ alacaklar. Söz konusu belge Alman Hastalık Kasaları’na sunulacak. Bu işlemin ardından, sigortalılar sağlık hizmetinden ücretsiz olarak yararlanacak. Türk vatandaşlar sadece Alman vatandaşların ödediği katkı paylarını ödeyecekler. SGK ise anlaşma çerçevesinde alınan sağlık bedellerini ilgili kuruluşlara ödeyecek.
GEÇİCİ GÖREVLİLER DE YARARLANABİLECEK 
ALMANYA’DA geçici görevli olarak bulunan kamu personeli ve bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler de düzenlemeden yararlanacak. Yine aynı kapsamdaki sigortalıların, Almanya’da öğrenim gören çocukları, turist olarak giden memur ve esnaf da sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler. İşçi statüsündeki sigortalılar daha önceki sözleşmelerle bu ülkede sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabiliyor.
Hüseyin Özay/Ankara
Kaynak :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara