Sayfalar

4 Aralık 2012 Salı

Acı Kırmızı Biber ve Scoville Acılık Ölçeği

Acı Kırmızı Biber
Acı kırmızı biber kanser hücrelerinin ölümünü tetikliyor Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle Kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere’de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı. Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin (acı kırmızı biber) içinde bulunan “kapsaisin” Maddesinin, hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi.
Araştırmaya göre, kapsaisindeki Molekül ailesi vaniloidler, kanser hücrelerindeki Protein gelişimine engel olarak “apostosis”i veya hücre ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki Sağlıklı hücrelere zarar vermiyorlar.
Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını belirterek, “Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz” diye konuştular.
Araştırmaya Başkanlık eden TimoTHY Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti.
Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, “Bu, kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu gösteren bir durum” dedi.
Türkiye’de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti.
Türkiye ve ABD’deki çalışmalar
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi’nde geçen yıl yapılan bir araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmişti.
Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, çalışmalarının sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini ifade etmiş, “Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor” diye konuşmuştu.
Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde görüldüğünü bildirmişti.
ABD’nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, Prostat Kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı.
Los Angeles’taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor.
İsot – capsicum – anitum
Türkiye’de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise “capsicum anitum” adıyla bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki.
Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa’ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16. yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı.
Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan’a ise bu Bitki 17. yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye’de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte.
L.T. Tresh adlı bilim adamı, 1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit ederek, adını “capsaicin-kapsaisin” koymuştu.
Kaynak :


Scoville Acılık Ölçeği
Scoville, biberlerin acılık birimidir. Scoville ölçüm sistemi, 1912 yılında Wilbur Scoville isimli farmakolog tarafından geliştirilmiştir. Test, bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesiyle yapılır.
Acı tat, kapsaisin adlı maddenin kemoreseptör sinir uçlarını (nöron uçlarındaki dentritler) uyarması sonucu hissedilir. Acı, deride de hissedilmekle beraber goblet hücrelerinin yoğun olduğu ve mukus zarıyla kaplı dokularda daha iyi hissedilir. Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanır.

Kapsaisin






IUPAC adı
(E)-N- (4-hydroxy-
3-methoxybenzyl) -
8-methylnon-6-enamide
C18H27NO3
CC(C)/C=C/CCCCC(NCC1=CC
(OC)=C(O)C=C1)=O
[404-86-4]
305.41 g/mol
62 - 65 °C

Scoville DerecesiBiber Türü
15,000,000–16,000,000Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid) (Kimyasal hali)
9,100,000Nordihidrokapsaisin (kimyasal hali)
2,000,000–5,300,000Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı
855,000–1,041,427Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi)
876,000–970,000Dorset Naga - Capsicum chinense
350,000–577,000Red Savina™ - Capsicum chinense
100,000–350,000Habanero biberi - Capsicum chinense
100,000–350,000Scotch Bonnet - Capsicum chinense
100,000–200,000Jamaika Acı Biberi
50,000–100,000Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum
30,000–50,000Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens
10,000–23,000Serrano biberi
7000–8000Tabasco sosu (Habanerolu)
5000–10,000Wax biberi
2500–8000Jalapeno biberi - Capsicum annuum
2500–5000Tabasco sosu (Tabascolu)
1500–2500Rocotillo biberi
1000–1500Poblano biberi - Capsicum annuum
600–800Tabasco sosu (Yeşil biberli)
500–1000New Mexico Anaheim biberi
100–500Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum
0Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum.

Kaynak:














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara