Sayfalar

25 Kasım 2012 Pazar

Türkiye'de okul öğrenci ve öğretmen sayıları


Türkiye'de okul öğrenci ve öğretmen sayıları
Son yapılan istatistiklere göre Türkiye’de 550 bin öğretmen , 10 milyon veli ve 20 milyon kadar da öğrenci ( 3-18 yaş arası) vardır. Eğitim sektöründe ilgili insan sayısı bu haliyle Türkiye nüfusunun neredeyse yarısına eşit olmasına rağmen bu sektörde öğretmenlerin ve velilerin gelişmesi, yetiştirilmesi, bilgilendirilmesi amacıyla çalışan etkin bir yapılanma henüz ortaya çıkmamıştır.
Özellikle tıp ve mühendislik gibi dallarında meslek sahiplerinin kendilerini yenilemeleri için İngilizce gibi bir yabancı dili bilmeleri son derece normaldir ve hatta yabancı dili olmayan bir kişi işe alınmaz.Türkiye'de ise dil eğitimcileri dışındaki öğretmenlerden yabancı dil bilenlerin oranı %1 civarındadır .Yine bir teknik meslek dalında yüksek lisans ve doktora yapma oranı yüksek iken Türkiye'de öğretmenler arasında bu oran çok düşüktür.Öğretmenlerin eğitim kurumlarındaki çalışma saatleri ise kendilerini geliştirmelerine imkan tanımayacak kadar yoğundur.
Öğretmenler ancak evlerine gidebildikleri zamanlarda kendilerini geliştirmeye zaman ayırabilmektedirler. Ancak yine öğretmenlerin büyük çoğunluğu ekonomik sorunları nedeniyle ek işler peşinde koşmak zorunda kaldıklarından çok az boş zamanları kalmaktadır. Bu boş zamanlarda ise kendilerini geliştirecek etkinlikleri ve kaynakları bulmakta zorlanmakta bulsalar bile ekonomik açıdan bunları elde etmede zorlanmaktadırlar.Bu nedenlerden ötürü öğretmenlerin kendilerini yenileyebilecekleri oldukça ekonomik ortamlara ve yetiştirici kaynaklara ihtiyaç vardır.
Türkiye'de öğretmenler 550 bin gibi en büyük grubu oluşturmalarına rağmen diğer meslek odaları gibi örgütlü ve dernekli çalışmamaktadırlar.Örnek vermek gerekirse birçok ülkede matematik fizik kimya vs gibi branş öğretmenleri kendi içlerinde dernekler kurmuş ve üyelerinin gelişmesine faydalı olabilecek çalışmalar yapmaktadırlar.Ama Türkiye'de bu tür dernekler veya kurumlar yoktur.Türkiye'de öğretmenler haklarını arayabilecekleri kendilerinin ellerinden tutan bir yapılanmaya ihtiyaçları vardır.
Türkiye'de okul öğrenci ve öğretmen sayıları:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara