Sayfalar

29 Kasım 2012 Perşembe

GELECEĞİN ISITMA TEKNOLOJİLERİ

GELECEĞİN ISITMA TEKNOLOJİLERİ
Geleceğin ısıtma teknolojilerin hangi yönde değişim göstereceğini belirleyen pek çok husus var. Teknolojik gelişmeler yeni ısıtma sistemlerinin gelişmesinde rol oynarken ekonomik şartlar ve ekolojik kaygılar da ısıtma sistemlerinin değişmesinde etkili olmaktadır.
Geçtiğimiz yıllar içinde ısınmada kullanılan yakıtların fiyatlarının ne ölçüde değiştiğini aşağıdaki grafikten görebilirsiniz.
 Grafikte doğalgaz ve fuel Oil fiyatlarının diğerlerine oranla daha çok arttığı görülmektedir.
CO2 Salınımı
 
Isıtmada kullanılan enerji kaynaklarının karbondioksit salınımı değerleri aşağıda verilmiştir.
(kgCO2/kWh)
Grafikte de görülebileceği gibi doğalgaz diğer konvansiyonel enerji türlerine oranla daha çevreci bir tercih olmaktadır.
Verimlilik
Yakıt teknolojilerinde yaşanan en büyük gelişme verimlilik çalışmaları olduğu söylenebilir. Normal bir ısıtma sisteminde kabul edilebilir enerji verimliliği seviyelerinin çok daha üstüne çıkan verimli sistemler, farklı bir enerji kaynağı arayışının yerine elde olanı daha faydalı şekilde kullanmaktadır. Yoğuşmalı kombiler, kojenerasyon sistemleri bu şekilde işlemektedir.
Verimlilik açısından en önemli gelişme kullanım oranlarına bakıldığında kesin olarak yoğuşmalı kazanlardan yana görülmektedir. Doğalgazla çalışan yoğuşmalı kazanların dünyadaki kullanım oranı artarken diğer kazan türlerinin kullanımı düşüş eğilimi göstermektedir.

Kojenerasyon
Verimlilik açısından diğer bir önemli yöntem kojenerasyon teknolojileridir. Kojenerasyon, bir sistemde kayıp olarak dışarı salınan enerjiyi alarak başka amaçlar için kullanılması esasına dayanır.
Ortalama bir konvansiyonel yakıt jeneratöründe elektrik üretmek için %30-40 verim kaybını göze almak gerekir. Kaybolan bu enerjiyi tekrar ısıtma amacıyla kullanıp verim seviyesini yükseltmek mümkündür. Kojenerasyon sistemleri sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu durumda geleceğin ısıtma teknolojilerinin iki alanda gelişeceğini tahmin edebiliriz.
1. Verimli Sistemler
2. Çevreci sistemler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara