Sayfalar

30 Kasım 2012 Cuma

KOMBİLER HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER



Kombiler

Kombiler, lpg veya doğalgaz kullanan ve ev veya mekanların ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan cihazlardır.
"Gas-fired Combi-nation Boiler" daki combination (birleşme, birleştirme) kelimesinin kısaltması olarak combi (kombi) kullanılmaktadır.
Aslında teknik detaylar göz önüne alındığında birbirlerine çok yakın olsalarda, bazı bakımlardan birbirlerinden ayrılırlar. Ama genel olarak kombileri
* Hermetik,
* Yarı hermetik ve
* Bacaya ihtiyaç duyan kombiler ile
* Yoğuşmalı kombiler
olarak dört gruba ayırmak mümkündür
Bacalı Kombi Nedir?
Evlerde kullanılan sobalarda olduğu gibi bir atık gaz sistemi vardır. Yani sistemde kullanılandıktan sonra oluşan zehirli gaz bir baca vasıtasıyla dış ortama atılmaktadır.
Bu tip kombilerde fan tertibatı olmadığından, bacanın çekiş kapasitesi ve standartlara uygunluğu çok önemlidir. Ancak daha öncede bahsedildiği gibi bacanın standartlara uygunluğu görülmeden bacalı bir kombi almamakta fayda vardır.
Hermetik Kombi Nedir?


    











Kombiler atık gazın cihazdan ve ortamdan uzaklaştırılması bakımından iki farklı metod ile birbirinden ayrılırlar. Bu metodlardan ilki bacalı kombilerdeki tahliye şekli, diğeri ise bacalı kombilere göre daha yeni bir teknoloji olan hermetik kombilerdeki tahlihe şeklidir. Genel olarak kombiler bu metodlardan hangisini kullanıyorsa onun adı ile Hermetik Kombi veya Bacalı Kombi olarak adlandırılırlar.
Hermetik Yoğuşmalı kombi



Hermetik kombilerde yanma için kullanılan hava bir fan yardımıyla dış ortamdan alınıp yanma sonrasında açığa çıkan atık gaz aynı sistemle dış ortama atılmaktadır. Ortam havası yanma prosesinde kullanılmadığından ve tamamen izole edildiğinden ortamın havalandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Hermetik kombiler bacalı kombilerin ihtiyaç duyduğu havadar çalışma ortamının sağlanamadığı konutlarda yaygın olarak kullanılırlar.
Yoğuşmalı Kombi
Bu tip kombilerin çalışma prensibi, kombilerdeki eşanjör vasıtasıyla atık gaz ısısının 54 C düşürülmesi ve bu esnada oluşan su buharı içindeki enerjinin kullanılması esasına dayanmaktadır.
Yoğuşmalı kombilerde tesisat tasarımı, enerji verimliliği açısından son derece önemli olduğundan mutlaka profesyonel kişilerce yapılmalıdır.
Bu sistemin, düşük ısılarda daha verimli çalışması söz konusu olduğu için, petek metrajını ayarlamakda oldukca önemlidir. Önemli olan bir başka hususta kazan kapasitesinin isabetli yapılmasıdır.
Yatırım maliyeti diğer tiplere göre fazla olduğu için, yoğuşmalı kombileri tercih etmeden önce, esaslı bir teknik analiz yapmak en doğru davranış olacaktır.
Kombi kapasitesi Nasıl Belirlenir?
Dairenizine kombi taktırmadan önce evinizin ısı kaybının ve coğrafi konumunun çok iyi hesaplanması gerekmektedir. Bir evi ısıtabilmek için kombinin kapasitesini belirlemeniz gerekiyor, Bu belirleme işlemide ancak kaybedilecek ısının hesaplanmasıyla net olarak ortaya çıkarılabilir. Evinizin büyüklüğü, dış cephe kaplamaları, kapıların ve pencerelerin genişliği kaybedilen sıcaklığın belirlenmesinde önemli rol oynarlar. Örnekle açıklayacak olursak metrekare olarak birbirinden çok farklı olan 2 eve aynı kapasitedeki kombi takılmaması gerekmektedir.
100-120 metrekare daireler için 17-20 bin kcal/h kapasitelik bir kombi kullanılmalıdır. Fakat daire bodrum katındaysa ve daireninizin nem sorunu varsa veya evde sıcaklık kaybına yol açacak faktörler fazlaysa daha yüksek kapasiteli bir kombi tercih edilmelidir. Kombinizi satın alırken yetkili servisin evinizdeki sıcaklık kaybını hesaplamasını isteyin, bu sayede size evinizi tamamen ısıtacak boy bir kombi almış olursunuz aksi taktirde çok yanan fakat ısıtmayan bir ısıtma sistemine sahip olursunuz.
TASSARUF İÇİN İPUÇLARI
-Çoğu kullanıcı geceleri kombilerini kapattığından, ertesi gün yaşadığı mekanı tekrar ısıtmak için daha fazla enerji ve dolayısıyla para harcamaktadır. Tamamen kapatmak yerine düşük ayarda çalıştırmak, tasarruf açısından çok daha akıllı bir yoldur.
-Başlangıçta izolasyona yapılacak yatırım, size mutlaka geri dönecektir. Kullanılmayan odalar kapalı tutulsa bile, ev veya ofiste en az üç peteğin çalışır vaziyette (açık) olması önemlidir.
KOMBİ HAKKINDA SORULAR
Kombi Nedir?
Kombilerin yaptığı iş doğalgaz kullanarak sıcak su üretmektir. Buraya kadar basit olan bu görev sıcak suyun evlerin ısıtılmasında ve banyo-bulaşık suyu gibi amaçlarla kullanılmasıyla çok büyük bir fayda sağlamaktadır.
Kullanım Şartları Nelerdir?
Kombilerde harcanan doğalgazın miktarını ayarlamak kullanıcının elindedir. kullanıldığı alanın büyüklüğü, hava şartları gibi ölçütler dikkate alınarak kombilerin çalışma verimi ayarlanılabilir. Kombiler sessis çalıştıkları için ev içlerinde kullanılmalarında bir mahsur yoktur. Duvara asılabiliyor olmaları alandan tarassuf sağlaması açısından önemlidir.
Banyo İçin Ek Parçaya İhtiyaç Var mıdır?
Kombilerde üretilen sıcak su doğrudan banyoda kullanılabilir. Bunun için şofben, termosifon vb. yan bir ürün kullanmaya gerek kalmamaktadır.
Zehirlenme Tehlikesi Var mıdır?
Kombilerde yanma tepkimeleri oluştuğu için zehirli gazlar oluşması olağandır. Bu gazın dışarı atılması en önemli ayrıntılardandır. Bir kombi bacasız kullanılamaz. Bacanın hangi özellikte olduğuna bağlı olarak kombi özelliği de değişmektedir. Eğer binanın standart baca yolu değil de pencere vb. alanlardan açılan yapay bacalar kullanılıyorsa hava akımı oluşturmak amacıyla bir fan kullanmak gerekmektedir. Bu tür kombilere hermetik kombi denir.
Yoğuşmalı Kombi Nedir?
Adını sıklıkla duyduğumuz yoğuşmalı kombilerin çalışma mekanizması diğerleriyle aynı olmakla birlikte, dışarı atılan su buharının sıcaklığının da ısıtmaya harcanması ilkesine dayanır. Bilindiği bibi gaz halden sıvı hale geçen maddeler dışarı ısı vermektedir. Yoğuşma(yoğunlaşma) teknolojisi sayesinde dışarı atılan gaz halindeki su buharı yoğunlaştırılarak sıvı hale dönüştürülür. Bu da ilave bir ısının açığa çıkması, bu ısının da ısıtmaya kullanılması demektir. Böylelikle klasik kombilere oranla yoğuşmalı kombiler daha yüksek verimle çalışarak tasarruf sağlarlar. Verim avantajı %14 - 19 arasındadır.
Yoğuşmalı Kombilerin Fiyatları Pahalı mıdır?
Evet. Sahip oldukları teknoloji yoğuşmalı kombileri diğerlerine oranla daha pahalı kılmaktadır.
LPG İle Kombi Çalışır mı?
Bir tüp genellikle kombi çalıştırmaya yetmemektedir. Bu nedenle iki mutfak tüpünü birleştirebilen özel aparatlar satılmaktadır. Bu haliyle kombiyi çalıştırmak mümkün olmasına rağmen tüpgaz fiyatlarını doğalgaza göre pahalı oluşu bu yöntemin pek kullanılmamasına neden olmuştur.
Kombilerde Ateşleme Nasıl Olur?
Eski kombi modellerinde pilot alev denilen bir yöntem kullanılmıştır. Pilot alevi tüplü şofbenlerden hatırlayacağımız küçük bir alev sürekli yanmakta, olası ateşlemeler için hazırda beklemektedir. Bu yöntem az da olsa sürekli bir gaz harcaması gerekmektedir. Artık günümüzde üretilen modellerin hepsi elektronik ateşleme sistemiyle donatılmıştır. Bu sayede gerekli zamanda oluşturulan küçük bir kıvılcım ateşlemeyi sağlamaktadır.
Hangi Güçte Kombi Almalı?
120 metrekare bir daireyi ısıtmak için kombi güç değeri yaklaşık olarak 17-20 bin kcal/h 'dir. farklı güçlerde kombiler bulmak mümkündür. Kombiyi alacağınız firmaya danışarak yaşadığınız alana en uygun güç değerini seçmelisiniz. 160 ile 250 metrekare büyüklüğündeki bir evi 26 bin kcal’lik kombiler ısıtabilir.
Kombi Sürekli çalıştırılmalı mıdır?
Kullanıcılar bu konuda iki seçenek arasında terettüt yaşamaktadır. Kombilerini sadece belirli zamanlarda kullanıp sonra kapatmalılar mı; yoksa sürekli olarak açık ı tutmalılar?
Geceleri kombiyi kapattığımızda oda sıcaklığı düşmekte, sabah aynı sıcaklığı yakalamak için kombiyi daha yüksek derecelerde çalıştırmak gereklidir. Uzmanlar yatarken kombi sıcaklığının düşürülmesi fakat kapatılmamasını tavsiye etmektedirler.
Yaz Aylarında Ne Yapılmalıdır?
yaz aylarında genellikle evlerin ısıtılmaya ihtiyacı olmadığı için sadece banyo suyu üretiminde kombileri kullanmak mümkündür.Kombiler bu durumda "yazlık" ayara getirilmelidir.
Modülasyon Nedir?
Modülasyon kombilerde gaz ve hava dengesini en uygun koşullarda yakıp ısı üretmeyi sağlayan mekanizmadır. Modülasyon ayarı iyi üretilmiş kombiler enerjiyi en verimli şekilde kullanır, atık gaz oluşumu az olur ve tasarruf sağlar.
NOx değeri nedir?
Çevreye verilen önemin bir göstergesi olarak birçok enerji ürünü düşük emisyon değerlerinde üretilmeye çalışılmaktadır. Yanı dışarı bırakılan gazdaki zararlı maddelerin oranı düşük tutulmaya özen gösterilmektedir. Kombilerde yanmayla beraber doğaya zararlı Azot oksit gazları da oluşmaktadır. Günümüzde bu değeri düşüren kombiler bulmak mümkündür. Bu kombilerin dış görünüşleri diğerleriyle aynı olmakla birlikte sadece bazı küçük iç farklılıklar taşımaktadırlar.
Birden Fazla Daire Tek Kombiyle Isınır mı?
Yüksek kapasiteli kombilerle bunu sağlamak mümkündür.
Çift Eşanjörlü Kombi Nedir?
Eşanjör kombilerin en önemli parçasıdır denilebilir. Eşanjör sayesinde ısıtılan su gerekli alanlara ulaştırılır. İyi kombilerde çift eşanjör bulunur. Bu sayede radyatörlere ve banyoya gönderilen su farklı alanlardan pompalanmış olur. Örneğin tek eşanjörlü ürünlerde mutfakta sıcak suyu açtığımızda suyun ısınması daha uzun sürmektedir.
Oda termostatı Nedir?
Oda termostadı sayesinde mekan sıcaklığı sürekli ölçülerek kombiler buna uyum sağlayacak şekilde otomatik çalışması sağlanabilir. Bu sayede sizin sürekli ısı kontrolü yapıp kombi ayarlamanıza gerek kalmaz. Bu ürün kombilerden bağımsız satılmaktadır.
Kombi bakımı nedir ?
Duvar tipi kombi yada yer tipi kat kaloriferi kazanların kullanımdan yada bulundukları ortamdan kaynaklanan yada kaynaklanabilecek , performans düşüklüğü,çalışmama,su akıntısı,ısıtmama, ses ve gürültü yapma gibi değişik problemlere karşı tecrübeli teknik personel tarafından temizlenmesi gerekmektedir.
Özellikle hermetik tip kombilerde baca aksamının teknik yapısından kaynaklanan hava emiş ve çıkışı sebebiyle cihazın içindeki özellikle baca ve ana gövde toz içinde kalmaktadır. Bu tozlar zamanla birikir ve beklenmedik bir anda cihazınıza yüksek masraflı arızalara sebebiyet verebilir
Bakım esnasında neler yapılır ?
•Kombinin ana gövdesinin toz ve pisliklerin temizlenmesi
•Ana kart ve ilgili bölgelerin temizlenmesi
•Baca fanının sökülerek bakımı
•Alt bölümdeki devir daim hattına bağlı filtrenin bakımı
•Ses ve gürültü kontrolü
•Gaz yakıtı,ateşleme ve alevlenme kontrolü
•Sıcak su çıkış ve dönüş suyu ısı kontrolü
Tam yoğuşmalı kombi nedir?
Doğalgazla çalışan yanıcı cihazlarda, doğalgazın yanmasıyla elde edilen enerji kullanılır. Ayrıca bu yanmanın sonucunda “karbon monoksit” (CO) ve “azot oksit” (NOx)  gazları da atık gaz olarak açığa çıkarlar.Açığa çıkan bu atık gazların ısısından da faydalanma düşüncesinden hareketle “yoğuşmalı kombiler” tasarlanmış ve geliştirilmiştir.Yoğuşma özelliği olmayan kombilere sıklıkla “konvansiyonel kombiler” denmektedir. Konvansiyonel kombilerde iki eşanjör bulunur. Bunlardan ilki brülörün hemen üzerinde yer alan alevle direk temas eden “primer eşanjördür”. Bir diğer eşanjör ise “plakalı eşanjördür”. Plakalı eşanjör primer eşanjörden beslenir. Yani alev önce primer eşanjördeki suyu ısıtır, ısınan bu su ile de şebekeden plakalı eşanjöre giren soğuk su ısıtılarak sıcak kullanım suyu elde edilir. Bu nedenle bu eşanjörlere “sekonder eşanjör” de denir. Aşağıda konvansiyonel kombilere ait şemada tüm parçalar isimleriyle gösterilmiştir.Eşanjör ve plakalı eşanjörün konumları belirlenmiştir.


Konvansiyonel kombilerde eşanjörlerin görevleri ve kombi içindeki konumlarını bu şekilde belirttikten sonra artık konumuz olan yoğuşmalı kombiler, tam yoğuşmalı kombiler ve bu kombilerin eşanjör sistemlerine geçebiliriz. İlk olarak  yoğuşmalı kombiler ve bu kombilerde yer alan “turbo eşanjörlerden”  bahsedelim. Yoğuşmalı kombilerde,  konvansiyonel kombilerdeki iki eşanjöre ilave olarak yoğuşmanın gerçekleştiği üçüncü bir eşanjör daha vardır. Bu eşanjöre “turbo eşanjör” denir.Konumu fan motorunun yer aldığı üst kısımda fan motorunun hemen yanındadır.

 Hava ve doğalgazın yanmasından elde etilen sıcak atık gaz atmosfere atılmadan önce son kez bu eşanjör yüzeyine temas eder ve burada ısısını bırakarak atmosfere atılır.Bu esnada yoğuşma sonucu asitik özelliği olan yoğuşma suyu da açığa çıkar.Bu suyun tahliye edilmesi gerekir.Yoğuşma  eşanjörleri kombinin yan tarafında da yer alabilirler.Aşağıdaki şemada konvansiyonel ve yoğuşmalı kombilerin kıyaslanması çok belirgin şekilde yapılmıştır. Atık gazların direk atmosfere atıldığı klasik kombilerden farklı olarak yoğuşmalı kombilerde bu gazlar fan motorunun da vasıtasıyla önce aşağı doğru yoğuşma eşanjörüne doğru yönlendirilmekte, içindeki sudan ötürü soğuk bir yüzeye sahip eşanjör yüzeyi ile sıcak atık gazların teması ile yoğuşma gerçekleştirilmektedir.

Son olarak tam yoğuşmalı kombilere geçmeden önce sizlere “zengin karışımın” tanımını yapmamız gerekir. Özellikle otomobil tutkunlarının çok yakından bildiği bu kavram yanıcı ve yakıcı maddelerin önce bir araya getirilerek zengin bir karışım oluşturulması ve ardından alevle temas ettirilerek çok daha verimli bir şekilde yakılmasıdır.Kombi ve doğalgaza uyarlandığında ilk göze çarpan bu kombilerde fan motorunun üstte değil aşağıda, doğalgaz girişinde yer almasıdır.

7 numaradan giren taze hava ile 11 numaradan giren doğalgaz, 10 numaralı fan motoru vasıtasıyla zengin bir karışım olarak çevre dostu “premix brülöre” gelmekte ve burada yanma gerçekleşmektedir.Yanma sonucu açığa çıkan atık gaz direk atmosfere verilmemekte sarmal dairesel eşanjör kanallarda dolaştırılarak yoğuşma sağlanmakta ve daha sonra 1 numaralı baca çıkışından dışarı atılmaktadır.Bu sayede maksimum verim alınmaktadır.
Demirdöküm’ün ürettiği “sargon premix” modeli yoğuşmalı kombiler %107,5 verim değerine sahiptirler.Aşağıda “Demirdöküm Sargon Premix” modeli kombinin içinde yer alan “premix brülör” gösterilmiştir.

Kombinin içinde taze hava ve doğalgazın girişi ile sıcak soğuk su sirkülasyonun da gösterildiği üç boyutlu resimden de premix brülörlü kombilerin çalışma mantığı ve işleyiş kolayca görülebilmektedir.
Kaynak : http://www.alternaturk.org 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara