Sayfalar

27 Kasım 2012 Salı

Nasıl İstihdam Sağlanır

Nasıl istihdam sağlanır
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Prof. Dr. İbrahim Öztürk'e hazırlattırılan 'Küresel Kriz ve İstihdam' başlıklı rapor, basın toplantısıyla açıklandı       
İstihdam raporunu açıklayan MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, '2012 yılında işsizlik rakamları düşmüş olsa da 75 milyonluk nüfusa ve 775 milyar dolarlık iktisadi büyüklüğe sahip, orta büyüklükte bir ülke olan Türkiye için; dış rekabet, verimlilik, mali dengeler, demografi ve emek piyasası yapısı gibi mevcut veri setine göre, işsizlik sorununu tümüyle ortadan kaldırmak, mümkün gözükmemektedir.' dedi. Türkiye'nin işsizlik sorununu ana gündeminin dışına çıkartabilmesi için yıllık GSYH'sını en az 1,5 trilyon dolara çıkarması gerektiğini vurgulayan Gök, işsizlikle mücadelede sergilenen başarılı tablo sayesinde, Türkiye'nin model ülke olarak ön plana çıktığını aktardı.
ETKİN BİR YABANCI SERMAYE STRATEJİSİ İZLENMELİ
Makro ekonomik istikrarın sağlanmasının yanı sıra; dış açıkların makul seviyede tutulması ve bu açıkların idaresinin büyük önem kazandığını vurgulayan Gök, 'Bu sebeple, ulusal tasarrufların arttırılması, enerjide dışa bağımlılığın asgari düzeye çekilmesi ve etkin bir yabancı sermaye stratejisinin önemi daha fazla öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, makroekonomik politikalar çerçevesinde ülkemiz, 'kur ve enflasyon belirsizliği' gibi iki temel konuda yaşanabilecek belirsizliğe de dikkat etmelidir. Özellikle, döviz kuru oynaklıkları doğrudan işsizlik üzerinde etken olarak karşımıza çıkmaktadır.' ifadelerini kullandı.
Fitch'in, Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir ülkeler' seviyesine çıkarmasıyla oluşan yeni durumun daha etkin idare edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gök, 'TL'deki aşırı değerlenmeye izin verilmemesi lazım. Bugün ülkenin ihtiyacı olan, ne aşırı değerli TL ne de değersiz bir TL'dir. Yapılan akademik çalışmalar, TL'deki aşırı değerlenmenin önce rekabetçi üstünlükleri zaafa uğrattığını, ardından da üretim dokusunu bir daha geri gelmemek üzere erozyona uğrattığını göstermektedir. Ancak bunun tersi doğru değildir. Yani, 'TL ne kadar değersizleşirse, Türkiye'nin rekabeti o kadar artar' yönündeki yaygın kanaat doğru değildir. Kur ve enflasyon belirsizliğini giderecek olan, dengeli ve optimal bir kur düzeyi veya aralığıdır.' açıklamasında bulundu.
İSTİHDAM DOSTU ALANLAR BELİRLENMELİ
İstihdamın kaynağının nerelerden sağlanacağının da doğru tespit edilmesinin gerekliliğine değinen Başkan Gök şunları söyledi: 'Özellikle, istihdam dostu alanlar doğru belirlenmeli, girişimcilik temel bir çözüm noktası olarak ele alınmalıdır. Özellikle ülkemizin gençlik ve girişimcilik potansiyeli, taşıdığı risklerin yanında önemli avantajlara da sahiptir. Zira girişimcilik, iktisadi büyümenin motorudur ve bu nedenle çoklu araçlarla desteklenmesi gerekmektedir. Girişimciye yönelik desteklerin önemli bir bileşenini kuşkusuz finansman konusu oluşturmaktadır. Girişimcilik potansiyelinin etkin kullanımı için de finansman derinliğinin ve çeşitliliğinin geliştirilmesi gerekir.'

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yeni Şafak Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan köşe yazısı/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara