Sayfalar

24 Kasım 2012 Cumartesi

Dünyanın En Hafif Malzemesi

Dünyanın En Hafif Malzemesi
İşte dünyanın en hafif malzemesi

ABD´li mühendisler, dünyanın en hafif malzemesini ürettiklerini iddia etti. 
Söz konusu malzeme, içleri boş minik metal tüplerin bir tür mikro kafes şeklinde örülmesiyle elde edildi.
Araştırmacılar plastik köpükten 100 kez daha hafif olan bu malzemenin "muazzam bir enerji soğurma kapasitesine" sahip olduğunu belirtiyor. Malzemenin yeni nesil bataryalar, amortisörler, ısı ve ses yalıtımı da dahil pekçok alanda kullanılabileceği bildiriliyor.
California Üniversitesi, HRL Laboratuarları ve Kaliforniya Teknik Enstitüsü´nün ortaklaşa yaptığı araştırmanın sonuçları ´Science´ (Bilim) dergisinin son sayısında yayınlandı.
Kıldan bin kez ince
Doktor Tobias Schaedler "İşin sırrı, içi boş tüpleri insan saçından bin kez daha ince bir kafes oluşturacak şekilde örmekte" diyor. Sonuçta ortaya çıkan metal mikro-kafes malzemenin özgül ağırlığı santimetreküp başına 0,9 miligram. 
Buna karşılık dünyanın en hafif katı maddesi olarak bilinen silisten yapılma havalı peltenin özgül ağırlığı, santimetreküp başına bir miligram.
Yeni malzemenin hafiflik avantajı yüzde 99,99´unun hava, yüzde 0,01´inin ise katı malzemelerden oluşmasından ileri geliyor.
Malzeme dayanıklı olmasını ise kafes şeklindeki düzenli tasarımına borçlu.
Bugüne dek kullanılan diğer ultra hafif malzemeler, örneğin havalı pelte ve metal köpükler, düzensiz yapılara sahip.
Bu da hammaddeleri olan malzemeden daha yumuşak, dayanıksız, enerji ememeyen ve daha az iletken yapıda olmalarına yol açıyor.
HRL Laboratuarları´ndan William Carter, bazı mimari harikalarda kullanılan prensibin aynısını kullandıklarını söyledi.
"Eyfe Kulesi ile Golden Gate Köprüsü´nü örnek verebileceğimiz modern binalar mimarileri sayesinde son derece hafif," diyor Carter.
"Biz de bu kavramı nano ve mikro düzeye taşıyarak hafif malzemelerde devrim yaptık."
BBC TÜRKÇE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara