Hareketlerinizi Önceden Tespit Eden Yazılım
ABD’nin savunma sanayi devlerinden Raytheon, sosyal medya ağları aracılığıyla internet kullanıcılarını takip eden bir yazılım geliştirdi. Tartışmalı yazılım, sosyal medyada yer alan insanların bulundukları ve bulunacakları yeri tespit etmekte kullanılacak. İnsan hakları örgütleri, sosyal medyanın izinsiz iz sürme aracı haline getirilmesine tepkili.
Hayatın dijital dünyaya adapte olmasıyla birlikte insanların tüm kişisel bilgileri de dijital ortama taşınıyor. Bilgilerin dijital platformdaki güvenliği sürekli bir tartışma konusu oluştururken, teknoloji şirketleriyle başlayan gizlilik tartışmaları, yeni sektörlere sıçrıyor. Bunun en son örneği, ABD’li savunma şirketi Raytheon.
İngiliz The Guardian sitesinin eline geçen bir video, Raytheon tarafından geliştirilen ve Facebook, Twitter, Foursquare gibi çeşitli sosyal medya araçlarını çok yüksek miktarda kişisel bilgi toplamak için kullanan yazılımı gözler önüne serdi.
Raytheon, Guardian’ın haberinin ardından geliştirdiği yazılımın ABD hükümetiyle paylaşıldığını, yazılımın 2010’sa başlatılan bir Ar-Ge projesinin parçası olduğunu belirtti. Projenin, siber dünyadaki trilyonlarca işlemi fark etme kapasitesine sahip bir ulusal güvenlik sistemi olduğu ifade edildi.
Massachusetts merkezli Raytheon ise kendisini savunarak, RIOT (Hızlı Bilgi Paylaşım Teknolojisi) adı verilen yazılımın satılmadığını vurguladı.
DİJİTAL HAYATINIZI OKUYOR
Russia Today sitesinin haberine göre, Riot, bir insanın hayatı hakkındaki bilgileri, arkadaşlarını, sosyal medyada paylaştıkları tüm fotoğrafları topluyor ve gezdikleri yerleri harita üzerinde işaretliyor.
Guardian’ın yayımladığı videoda sunum yapan Raytheon ‘baş soruşturmacısı’ Brian Urch, ‘bir kişinin yerinin nasıl tespit edildiğini’ anlatıyor.
Urch, anlatımında, Raytheon çalışanlarından ‘Nick’i sosyal medyadaki bilgilerinden buluyor ve Washington Ulusal Parkı’na gittiğini anlatıyor, ayrıca burada sarışın bir kadınla çektirdiği fotoğrafı gösteriyor. Urch, “Nick’in nereye gittiğini, yüzünü biliyoruz, aynı zamanda gelecekte nerede olacağını tahmin edebiliyoruz” ifadesini kullanıyor.
İSTEDİĞİNİZ YERDE YAKALAYIN
Videodaki sunum sadece Nick’in fotoğraflarıyla sınırlı değil. Foursquare ile bulunduğu yerleri beyan ettikçe, Riot yazılımı Nick’in gitmesi en olası 10 yeri tahmin edebiliyor. Nick her Pazartesi akşam 6’sa spor salonuna gittiği için, Riot zamanla kişinin belli saatlerde ne yaptığını biliyor, nasıl hareket edeceğini öngörebiliyor.
Riot, ABD’de özellikle suçluları takip etmek için geliştirilmek istenen yazılımların bir benzeri olarak göze çarpıyor. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Şubat 2012’de ‘suçluları ve suç örgütlerini’ denetlemek için sosyal medyayı tarayan bir yazılım geliştirilmesini istemişti. Pennsylvania Üniversitesi ise geçtiğimiz ay suçluların hareketlerini tespit edecek bir yazılım geliştirildiğini açıkladı.
İnsan hakları örgütleri ise giderek özel hayatın gizliliğini tehdit eden girişimlerden rahatsız. Guardian’a konuşan Washington merkezli Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi adlı kamu araştırma kurumundan avukat Ginger McCall, “İnsanlar sadece arkadaşları tarafından görüleceğini inandıkları için sosyal medyada bilgilerini paylaşıyor. Ancak Raytheon gibi şirketler bu bilgileri hükümetlere sunuyor” dedi.
Guardian’a e-posta yoluyla açıklama yapan Raytheon ise ‘Riot yazılımın, ABD’nin hızla değişen güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildiğini’ belirterek teknolojilerini savundu. Şirket, Riot’un kredi kartı veya sigorta gibi bilgileri elde etmediğini belirtti.
Kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder