Beynimize Yararlı 10 Alışkanlık
1) Ufak tefek alışkanlıklarımız beynimizi sandığımızdan çok daha fazla olumlu etkileyebilir.
Uzmanlar daha düne kadar yaşa bağlı olarak beynin iletim ağlarının yavaşladığını ileri sürüyorlardı. Ancak yapılan son araştırmalarda çalışan beynin sürekli olarak kendini yenilediği, iletim ve sinir sistemlerini geliştirdiği belirlendi. Beynimizin iyi çalışmasını sağlamak için birkaç yararlı alışkanlık edinerek ona biraz destek olabiliriz.
2) TV izleyin veya bilgisayar oyunları oynayın
Kötü olan herşey sizin için iyidir, popüler kültür sizi nasıl daha zeki hale getiriyor adlı kitabın yazarı bilim yazarı Steven Johnson, "Sopranolar", "Çırak" gibi gerçeklere dayalı TV programları ve zeka gerektiren bilgisayar oyunları beynimizi yeni sinir sistemi bağlantıları için zorlar ve geliştirir.
Bilimsel olarak bunları izlediğiniz ya da bilgisayar oyunları oynadığınız için kendinizi çok suçlu hissetmenize gerek yok.
3) İyi uyuyun
Herkes iyi uyumanın gerekli olduğunu bilir. Beynin bazı bölümleri de uyurken çok aktif hale gelir ve günlük olayları depolar. Uykusuz bir kişi yaptıklarını depolama fırsatı bulamadığı için bazı şeyleri unutabilir.
Çok meşgul olsanız bile her akşam düzenli olarak uyumaya özen gösterin ya da şekerleme yapın.
Araştırmalara göre 90 dakikalık bir şekerleme yeni öğrenilenlerin daha iyi hatırlanmasını sağlıyor. 90 dakikanız yoksa 20-30 dakika en kötü ihtimal ile 10 dakika şekerleme yapmanız beyninizin daha iyi çalışmasını sağlıyor
4) Kaslarınızı çalıştırın
Düzenli egzersiz yapmak beyin fonksiyonlarının iyi çalışmasını olumlu etkiliyor.
Haftada 3 kez en az 15-30 dakika arası düzenli egzersiz yapan 65 yaş üzeri kadın ve erkeklerin beyin fonksiyonlarının daha iyi çalıştığı tespit edilmiş.
Egzersiz aynı zamanda beyin hormonu endorfin salgılanmasını sağladığı için stres ve kaygıdan korunmanızı sağlar
5) Kahvaltı edin
Uzmanlara göre iyi bir kahvaltı hafıza performansını geliştiriyor. Örneğin kahvaltı yaparak sınavlara giren öğrencilerin yapmayanlara göre daha başarılı olduğu görüldü. Kahvaltı kadar ne yediğiniz de önemli.
Lif bakımında yüksek yiyecekler yediğinizde algılama yetenekleriniz gelişiyor ve depresyon ihtimaliniz azalıyor.
Kahvaltı neden önemli? Beyin enerji depolayamaz ve düzenli glukoza ihtiyaç duyar.
Yemeden 8 saat uyuduktan sonra uyandığınızda, beyninizin işini yapabilmesi için azalan enerjiyi yerine yormak zorundasınız
6) Her zaman öğrenin
Beyninizin iyi çalışması için paranızı pahalı bilgisayar oyunlarına harcamak zorunda değilsiniz. Ancak yaşınıza göre her zaman iyi çalışan bir beyine sahip olmak istiyorsanız, zihninizi geliştiren aktiviteler yapmalısınız.
Entellektüel kaynaklar yani sizi geliştiren kurslar, kitaplar, eğitim seviyenizi yükseltmek bunama ihtimalini azaltıyor. Örneğin yabancı diliniz varsa yakın çevrenizdeki bir okulda çocuklara birşeyler öğretebilir veya bilmiyorsanız siz dil öğrenebilirsiniz.
7) Rutin dışı şeyler yapın
Her zaman piyano çalmak isterdiniz ancak şimdi çok büyük olduğunuzu düşünüyorsunuz.
Ancak uzmanlar zihinsel, fiziksel ve sosyal aktivitelerin yetişkinlerin akıl sağlığını korumasına yardımcı olduğunu belirtiyor.
Buna göre merak eden, kitap okuyan, oyun oynayan, hayatla bağlantısını koparmayan kişilerin beyni her zaman daha iyi çalışıyor.
8) Arkadaşlarınızla zaman geçirin
Sosyal çevre, arkadaşlar ve aile ile birlikte vakit geçirmek hafıza kaybını yüzde 50 oranında azaltıyor.
Arkadaş çevreniz çoksa günde 10 dakikadan daha az bile konuşsanız beyninizin gelişmesine yardımcı oluyor.
Bu nedenle kadınlar bazı şeyleri unutmuyor da diyebiliriz
9) Sakin olun
Stres vücudumuz gibi beynimize de zarar verir.
Kronik stres doğru düzgün düşünememeye ve beynin sinir sistemine zarar verir. Birkaç saatten az süren gerginlikler de aynı zarara neden olur.
Stresten korunmak için egzersiz yapabilir, sizi rahatlatan şeylerle ilgilenebilirsiniz
10) Çok gülün
Gülmek gerçekten en iyi ilaç.
Gülmek mutluluk hormonlarını artırmakla kalmaz, depresyonla savaşan kimyasallar ile bağışıklık sistemini artırır. Gülmek ayrıca, kalp damar sağlığını da olumlu etkiliyor.
Bu da beyne daha fazla oksijen giderek daha iyi çalışmasına katkıda bulunuyor.
Kaynak: